Nasreddinova dobrodružství

Nasreddinova dobrodružství https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46350/nasreddinova-dobrodruzstvi-46350.jpg 5 16 7

Román, dílem lidová báj, dílem vymyšlená zkazka. Ilustrace a obálka Jiří Běhounek. 1. vydání.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Povesť o Chodže Nasreddině , 1973


více info...

Přidat komentář

PetrazÚstí
14.03.2024 5 z 5

Krásné přenesení do orientu, do míst, o nichž toho málo vím, ale tak ráda o nich čtu. Navíc to mělo vtip. Bavila jsem se královsky, kniha je moderně napsaná, přestože je tu s námi už hezkých pár desítek let.

bejan
01.11.2020 5 z 5

Báječně jsem se pobavil! Toho pochechtávání, usmívání, smíchu a řehotu! Hned jsem si tuhle knihu zařadil mezi ty nejlepší, které mi kdykoliv a opakovaně zvednou náladu. Přitom nejen humorem.
Solovjov sáhl do studnice příběhů o oblíbeném lidovém hrdinovi Nasreddínovi, které se tradovaly po celém předním Východě a stvořil krásné dílko. Narozdíl od Tisíce a jedné noci, které jsou jakousi koláží vypravování, je na Nasreddínových dobrodružstvích poznat, že je psal autor moderní, který jednotlivá dobrodružství funkčně spojil do jednoho resp. dvou příběhů. Byť je jazyk mírně stylizován do obřadné řeči blízkovýchodního vypravování, zachovává si modernost a svěžest, která je pro současného čtenáře lépe stravitelnější, než archaický (i když krásný) jazyk Felixe Tauera v Tisíce a jedné noci.


8130
25.10.2018

šibalství a moudrost Orientu..to, co se zdá nemusí být pravda....všechno lze vyložit jinak... příběhy o krutosti a naději, příběhy s leskem zlata a lidskými charaktery, příběhy pod žhavým sluncem a nebem plným hvězd...a všude vůně koření...

Plútarchos
17.11.2016 5 z 5

Nádherné a moudré, poučné, pohádkové vyprávění jak z Tisíce a jedné noci. Hodža Nasreddin je lidový mudrc, taškář, filosof, zastánce slabých a chudých. Kniha je doplněna řadou přísloví, citátů a myšlenek myslitelů střední Asie. Je to docela jiný pohled na islám a na obyčejné lidi než jak jej vnímáme dnes. Chudoba a bída mezi lidem plodí ty dojemné příběhy Hodžy Nasreddina, který dovede přelstít chamtivost a hloupost bohatých, zkorumpovaných přisluhovačů chánů, emírů a dalších vládců a vyloudit úsměv ve tváři. Je to ten lidový odpor proti tyranům, boj dobra proti zlu a bezpráví...

"Všechno má svůj konec; bubny zarachotí, bazar ztichne, pestrý, kypící bazar našeho života umlkne. Krámky pošetilých drobných přání se zavírají jeden po druhém, pustnou čtvrti vášní, náměstí nadějí i trhy snah; kolem se rozhostí ticho a prázdno, z nebe začne padat smutné dohasínající světlo - blíží se večer, doba sčítání zisků a ztrát. Vlastně většinou ztrát; ani těžce zkoušený vypravěč tohoto příběhu se nemůže pochlubit tím, že uzavřel bazar svého života se ziskem; jinak by lhal.
Svět kráčí kupředu po vytčené dráze. Okamžik střídá okamžik, minuta minutu, hodina hodinu, řetězí se ve dny, měsíce a roky..."

"Kámen, který potřebuješ, není těžký" - Tádžické přísloví.
"Skrblíkovy výdaje jsou dvojnásobné" - Tádžické přísloví.
"Zbabělec a opilec vidí dvakrát" - Uzbecké přísloví.

kiris
18.10.2015 5 z 5

První díl jsem nemohla číst ve veřejných dopravních prostředcích, pouze v bezpečí našeho domova – intenzivní návaly smíchu přicházely příliš často a nekontrolovatelně – jednou jsem jej četla v tramvaji a obávala se, že mě nemine nařčení z pomatenosti a budu odvezena přímo do blázince.
Druhým dílem jsem se prokousávala o něco déle, zpočátku působil dojmem, že je z pera jiného autora. V doslovu se mi pochyby vyjasnily, mezi prvním a druhým dílem si dal Solovjov 14 let pauzu, to určitě udělalo své. Avšak na konci všechny dějové linie vykrystalizovaly a já se nestačila udivovat jejich důmyslnosti...

... ó, jak moc jsem se v prostředku knihy mýlila, ó, tak i na mě přišlo, i já jsem podcenila Nasreddina!

Harry_
08.01.2014 5 z 5

Tato kniha určitě stojí za to. Také jsem se s Nasreddinem setkal už jako dítě ve Čtyřlístku, pak možná nějaký úryvek ve škole, ale až nyní, po čtvrtstoletí jsem knihu sehnal a přečel celou (vlastně jsou to dvě v jedné). Každopádně příjemné čtení. Vyšlo u nás něco podobného, třeba jak naznačuje Doslov knihy?

bukiet
19.03.2013 5 z 5

Nasreddina miluji. Poprvé jsem se s ním setkal v komiksové podobě, snad ve Čtyřlístku a ten komiks vycházel právě ze Solovjovovy knihy. Později jsem tuto knihu získal a na dlouhá léta se mi stala zimním společníkem. Několik let po sobě jsem ji pravidelně četl v období kolem Vánoc. Nevím proč? Ale tuším, že Vánoce nevánoce, brzy Hodžu zase potkám i s jeho oslíkem.

Štítky knihy

Nasreddin pikareskní romány

Autorovy další knížky

Leonid Vasiljevič Solovjov
ruská, 1906 - 1962
1976  95%Nasreddinova dobrodružství
1947  73%Nasreddin v Buchare
1945  100%Ivan Nikulin