Naši, 9. díl

Naši, 9. díl https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90062/bmid_nasi-9-dil-Keg-90062.jpg 4 2 2

Naši série

< 9. díl >

Nedokončená desetidílná románová kronika, rozsáhlá epopej jihočeského lidu a nejvýznamnější dílo Josefa Holečka. Devátý, předposlední díl cyklu autora Holečka se jmenuje - Máje.

Přidat komentář

sika444
26.06.2023 3 z 5

Na tomto svazku je znát jakási autorova únava z dlouho se vlekoucího projektu Našich. Leckteré situace, které známe z předcházejících svazků, se opakují. Už nás nebaví číst líčení pletich knížete Egona s Horáky a popis uměleckých výmyslů kněžny Ady. To vše už v románu bylo a bylo to zajímavější, tady je to vývar z vyvařených kostí. Jednání knížete s Marjandl je za hranicí uvěřitelnosti.
V tomto svazku vystupují opět dvě nesmírně odpudivé postavy - Matěj Kazbunda, odporný stejně jako v předchozím svazku, až se člověk diví, že s ním vůbec kdokoli jedná, a matka Marjány. Její lání dceři překračuje všechny meze vkusu a obsahuje nejúplnější výčet nadávek, který literatura přelomu století nabízí. Také postava patera Kroihera ztrácí na věrohodnosti a jeho zálety, neobratné a naivní, zvláště ve spojení s Kazbundou, jsou v rozporu s tím, co jsme se o tomto fanatickém knězi dozvěděli v 7. díle.
Po předchozích dvou svazcích čtenář s povděkem přijímá skutečnost, že zde je více děje. Úvah je zde sice dost, ale v únosné míře.
Zajímavá je postava Štěpána Stacha a líčení jeho setkání s Marjánou je velmi poetické. No a konečně se to nějak vyvinulo s Bakulovic Anýžkou a Tenderovic Vítkem.

WEIL
28.09.2011

Máje, předposlední kniha, plná smíru a naděje do budoucnosti.