Nás živé nedostanou

Nás živé nedostanou https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269304/mid_nas-zive-nedostanou-aLa-269304.png 4 7 2

Pozoruhodná reportáž o odboji za druhé světové války přináší mnoho poznatků, které až dosud nemohly být publikovány. Přes časovou odlehlost a zkreslující tendence padesátých let se autor snaží o pravdivou rekonstrukci složitého příběhu výsadkářské skupiny Antimony, jejíž příslušníci byli krátce po atentátu na Heydricha vysazeni v severovýchodních Čechách.... celý text

Přidat komentář

jan.para
28.11.2022 2 z 5

Kniha má obrovský potenciál, ale kazí jí přílišná glorifikace SSSR a komunistů. Kdo se trochu zajímá o naše výsadky do Protektorátu víc, že komunisté ze Závorky jen vylákali peníze a slíbili mu kontakt na Bartoše, který již v té době bych mrtvý. Dále knize trochu škodí absence dnešních znalostí o odboji (špatně uvedené hodnosti Václava Morávka, nebo Josef Mašína) I přesto jsou některé pasáže jsou velmi zajímavé. Například fungování vysílačky, nebo šifrovacího klíče. Jinak je publikace psána velmi složitě a chvílemi trochu nepřehledně. Knížka byla napsána v době, kdy spousta pamětníků ještě byla naživu, takže autor čerpal z jejich svědectví. Musím si od ní dát chvíli pauzu a možná se k ní vrátím a zkusím ji přečíst znovu. Čtenář v publikaci nalezne spoustu zajímavých fotografií.

Parisienne
23.01.2017 5 z 5

Kniha je chronologický výčet událostí, osob a míst. Autor těžil jednak z osobních vzpomínek, pak také nashromáždil od řady pamětníků a očitých svědků velké množství informací, které poskládal do příběhu. Přes vysoký počet míst, osob a komplikované poměry po heydrichiádě se kniha čte skvěle. Ocenila jsem i historický rámec a kontext doby, který se Tichý snažil vytvořit. Pomíjím tendenční politický postoj, který je v textu přítomen, protože příběh výsadku Antimony neovlivní.


Štítky knihy

parašutisté, parašutismus

Autorovy knížky

Antonín Tichý
česká, 1907 - 1988
1969  89%Nás živé nedostanou

Kniha Nás živé nedostanou je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce10x
Chystám se číst4x