Narušitel

Narušitel https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52830/narusitel-52830.jpg 4 15 3

Román ze současnosti, o diplomatech, sólistech baletu, řidičích, mafiánech, policistech, domovnících i bezdomovcích. Je to příběh, který se mohl stát v roce 2004. V tom roce jej taky autorka začala psát. Dokončila jej na jaře 2007. Děj, zachycující devět překotných březnových dnů, se odehrává většinou v Bratislavě, ale i v Brně, v Praze a kdesi u Trnavy. Těsně před koncem se na chvíli ocitneme i v Miláně. Hlavní postavou je český diplomat (generální konzul) David, ale mnozí čtenáři možná víc přilnou k řidiči dálkových autobusů Bedřichovi, který do příběhu naskočí naprosto nahodile, ale o to urputněji v něm pak setrvá. Jiným se možná nejvíc zalíbí bezdomovec Čestmír, otrkaný a svižný starý chlápek, jehož zdánlivě bezcílné putování a sugestivní mudrování působí jako závan větru. Několik vedlejších postav, které patří k sobě, však vyvolá skutečnou smršť, takže se vyprávění náhle stane akčním. Tento nečekaný zvrat uprostřed příběhu překvapí nejen čtenáře, ale i postavy románu a přinutí je k rychlému rozhodování. Jedna z méně charakterních postav, frajírek Štěpán (správce Davidovy rezidence) ale situaci podcení a skončí špatně (v noční zahradě kdesi u Trnavy). Obě hlavní ženské hrdinky (bratislavská primabalerina Laura i česká vicekonzulka Beata) si i při „lámání chleba“ zachovají své utkvělé způsoby přemýšlení, což u Laury působí příjemně a vzrušivě, ovšem Beata nás přestane štvát až těsně před koncem. Tato postava je popisovaná poněkud zlomyslně i když s nezvyklým humorem, ale rozhodně to není karikatura a její vývojový posun v závěru je pro mužské čtenáře bonusem. Ženy to možná podráždí (nespravedlivě). I mužské postavy prochází vývojem a to i ty vedlejší (první tajemník konzulátu Pavel- bývalý krupiér, domovník František a především policejní přidělenec generál Sedlář, který se objeví a projeví až v poslední čtvrtině děje, ale zato velmi radikálně).... celý text

Přidat komentář

Radimka
16.08.2023 5 z 5

Knížka mě opravdu bavila a skvěle se četla.

vikina75
05.04.2014 5 z 5

Khina se mi velmi líbila, děj měl šmrnc a nešlo nepokračovat ve čtení, také nevšední prostředí, ve kterém se odehrává se mi líbilo. Pěkně vykreslené povahy postav. Líbila se mi moc.


fruitbueno
03.02.2014 5 z 5

Lenka Procházková překvapila a na celý víkend mě upoutala k nevšednímu příběhu, který rozehrála mistrně! Zápletka nečekaná (včetně té milostné), o to víc mě pobavila. Plus skvěle napsané postavy - jsem nadšená a vřele doporučuju ke čtení.

Autorovy další knížky

Lenka Procházková
česká, 1951
2000  85%Beránek
1991  80%Oční kapky
1992  85%Smolná kniha
1995  77%Růžová dáma
1991  76%Přijeď ochutnat