Například Josef

Například Josef https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/308201/bmid_napriklad-josef-p1j-308201.jpg 3 2 2

Román o válečném sirotkovi . román z prostředí stavebního kombinátu, kde našel svůj domov válečný sirotek; je vychován jeptiškami ve víře "pomoz si sám a Bůh ti pomůže"; jak je tento výtržník převychováván je líčeno s humorem, není nouze o vážná střetnutí, ale ani o vtipné postřehy;

Literatura světová Romány
Vydáno: , Práce
Originální název:

Zum beispiel Josef


více info...

Přidat komentář

BabaJaga11
08.11.2022 3 z 5

(SPOILER) Z knihobudky, příběh z období socialistického budování a betonování. Zpočátku jsem měla pocit, že kniha se už přece jen přežila a že ji nechám nedočtenou. Nakonec si ale válečný sirotek Josef získal mé sympatie. Hlavní linii příběhu, která se odehrává ve východním Německu někdy v 60. letech 20. století ve stavebním kombinátu pověřeném stavbami komínů a chladících věží, přerušují občasné vzpomínky Josefa na jeho působení ve francouzské cizinecké legii, na námořní lodi, léta, kdy se naučil různé akrobatické kousky. Josef by se rád usadil a zařadil do běžné společnosti – ale zároveň se "obyčejného" života bojí. Navzdory svému podivínství si mezi kolegy z práce najde přátele a díky nim i dívku. Nakonec pro něj vše dopadne dobře.

Nečekejte žádný dramatický děj a smiřte se s rétorikou té doby, kdy se plnil a předháněl plán nejen na stavbách a betonování bylo symbolem pokroku. Dnes je v oblibě tvrdit, že vše je jinak, ale když se podíváte po krajině, zhodnoťte sami, zda přibývá zeleň, anebo beton. A stejné je to i s plněním plánů a lámáním rekordů a soudržností pracovních kolektivů. To vše se vyžaduje i dnes, jen se to jinak jmenuje. Prosperita firmy, konkurenceschopnost, soutěživost, týmová práce (a aby nám ta práce šla líp, sejdeme se na nějaké teambuildingové akci).

Autorovy další knížky

Herbert Otto
německá, 1925 - 2003
1974  60%Když odlétají čápi
1975  60%Například Josef
1893  0%Sen sv. Jana