Napříč Afrikou

Napříč Afrikou https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/292972/mid_napric-afrikou-5vj-292972.jpg 4 3 2

Přidat komentář

Antoramix
13.03.2022 4 z 5

Malý rodokapsový cestopis z pera světoznámého objevitele Davida Livingstona, jehož cena v antikvariátech není vůbec malá. Důvodem je fakt, že se jedná jen o jedno dílo, které v češtině na našem území vyšlo. Jelikož mám za sebou již 5 knih H.M. Stanleyiho, Livingstonova současníka, lze srovnávat. Ač oba objevovali Afriku a dokonce Stanley Livingstona hledal, rozdíl v čtivosti je značný. Stanley je zbytečně podrobný a snaží se z novinářského hlediska neopomenout žádný detail. Naopak Livingstone zajímavě popisuje život domorodců, jejich zvyky a do toho vnáší i své pocity. Jeho křesťanská láska k lidem a všemu živému je patrná i zde. Popis lovu slonice se slůnětem zasáhl nejen Livingstona, ale přiznám se i mě. Úžasná je část u Viktoriiných vodopádů, že vám připadá, že ta mlha z dopadající vody je snad i kolem vás. Krásně se čte o místech plných zvěře a místech, která moderní civilizace ještě nezasáhla. Byl to ráj a my se můžeme jen zasnít a s Livingstonem tam u těch domorodých ohňů ten jeho příběh zažít.

belerofontes
02.06.2016 4 z 5

Malý rodokaps-120 stránek textu.Obtížně sehnatelný. Bohužel v češtině o tomto člověku vyšlo toho žalostně málo.Niall Ferguson ho ve svých Dějinách britského impéria nazývá supermanem viktoriánské éry.Neuvěřitelný člověk,který putoval tisíce kilometrů pěšky Afrikou v dobách,kdy běloši teprve začínali poznávat tento kontinent.
Knížka uvádí pouze část jeho putování a je bez jediné mapy.A přesto,když píše o kraji kolem řeky Zambezi jak vypadal v roce 1855 je to jako sen.Stáda slonů,antilop,buvolů a nosorožců, prohánějících se krajem beze strachu z lidí.Primitivní domorodé kmeny s podivuhodnými náčelníky od kterých vždy bylo nutné získat povolení k volnému průchodu krajem.Livingstone přestože během své cesty neměl peníze a později ani žádné zboží ke směně ,nikdy netrpěl hlady nebo nedostatkem.Bylo to dobrodružství a vášeň zároveň,kterou nelze již dnes zažít.
V závěru krátce popisuje i své pocity poté,co uviděl a objevil jako první evropan Viktoriiny vodopády.

TIP PRO CESTOVATELE:
Poblíž skotského města Glasgow,se nachází "David Livingstone Centre"-malé muzeum v úžasné zahradě.Zde je k vidění několik artefaktů ze života tohoto skromného muže,jako osobní předměty,mapy nebo dopisy,které psal,dokonce je zde vystavena jeho špatně srostlá pažní kost po zranění lvem,ze kterého zázračně vyvázl jako mladý muž.
Když zemřel, tělo po smrti z vděčnosti jeho společníci nabalzamovali a pak nesli pěšky 2400 km k mořskému pobřeží,aby bylo po 8 měsících putování dopraveno do Wesminsterského opatství,kde je pohřbeno.


Štítky knihy

Afrika objevitelské cesty David Livingstone, 1813-1873, cestovatel

Autorovy knížky

David Livingstone
britská, 1813 - 1873
1924  87%Napříč Afrikou