Napoleonův kavalerista

Napoleonův kavalerista https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208888/bmid_napoleonuv-kavalerista-208888.jpg 5 17 6

Neobyčejně barvité paměti, zahrnující příběh dvanácti let života jednoho napoleonského jezdce. Parquin se dal jako šestnáctiletý zapsat k 20. pluku jízdních myslivců. Prošel bitvami u Jeny a Pruského Jílového i ruským zajetím, bojoval v tažení na Dunaji roku 1809, pak válčil na Pyrenejském poloostrově s Brity i se španělskými povstalci. Byl přijat k jízdním myslivcům císařské gardy a s nimi se bil v řadě střetů až do jara roku 1814, kdy byl osobně přítomen Napoleonovu odjezdu na Elbu. Jeho paměti vyprávějí nejen o těchto bojích, ale i o mnoha láskách, vášních a o řadě soubojů. Četba, která vás doslova vtáhne do života Napoleonových jezdců, jimž ležel svět pod nohama koní, ženy v náručích a slávu si dobývali čepelemi šavlí.... celý text

Přidat komentář

Igor1311
24.05.2020 4 z 5

Opäť veľmi dobré spomienky francúzskych vojakov na napoleonskú éru. V porovnaní s Marbotom, ktorý písal najmä o vojenských operáciách, sa Parquin, aspoň v prvej časti, venuje skôr zážitkom z osobného života, opisuje zajatie po bitke pri Eylau, zajatie, ktorého význam si dnes vysvetľujeme inak. Bola to doba, kedy sa vojaci vzdávali na čestné slovo, doba, v ktorej sa bojovalo hlavne z česť a slávu a bratanie sa s nepriateľom bolo na dennej báze. V druhej polovici už opisuje hlavne vojenské ťaženia, počnúc bitkou pri Wagrame a vojnou v Španielsku, ktorá bola z celej napoleonskej éry najbrutálnejšia a končiac Napoleonovým odchodom na Elbu.
Klasicky dlhé a obohacujúce Kovaříkove poznámky dodávajú spomienkam odborný nádych, mnohé nejasnosti osvetľujú a dopĺňajú.

francouz
19.08.2019 5 z 5

Mám rád knížky od J. Kovaříka, a to jak jsou tyto paměti opatřeny vysvětlivkami, tak člověk ještě daleko hlouběji si dokáže představit tu dobu, kdy hrdinství bylo na prvním místě.
Ano byla to doba , kdy protivník dokázal ocenit Vaší odvahu jako nepřítele. Byla to doba, která přála mladým a odvážným hochům, kteří byli plní ideálů.
Nebyl to jenom příkaz pro vojáka, ty musíš jít tam a tam. Pro ně to bylo něco jako poslání, a tak se k tomu i stavěli.
Opravdu nádherně vykreslená doba a příběhy, které tenkrát psal jeden malý Korsičan...


Dalosik
11.11.2017 4 z 5

Po přečtení Napoleonova Granátníka (od stejného autora J. Kovaříka), jsem se ihned vrhl právě na Napoleonova Kavaleristu. A stejně jako u granátníka musím říct, že jde opravdu o povedené paměti. Je skvělé, že pan Kovařík nám zprostředkoval i tuto knihu, neboť tak můžeme nakouknout nejen do života pěšáka ale i do života kavaleristy. I jako minule je kniha zeditována a opatřena hromady poznámek, které dodávají potřebný podtext k samotným pamětím. Denis Charles Parquin napsal tyto paměti vskutku čtivě řekl bych možná až jako historický román. Bojoval ve Španělsku, u Jílového, byl zajat v Rusku a dělal strážce Napoleonovy osobní jízdní stráže. Opět nutnost pro milovníky této historické éry. Opravdu výborná kniha.
9/10

StepkaStepka
17.09.2017 5 z 5

Vzpomínky pravého kavaleristy Napoleona. Anabáze do světa již dávno minulého, kdy jsme odkázáni na pravdivost pana Parquina s dovysvětlující douškou překladatele.

eva-lupen
06.05.2015 4 z 5

Zajímavý deník jednoho Napoleonova kavaleristy. Ještě zajímavější mi ale připadal doslov o jeho pozdějším životě. Super zpracování.

Hulán
01.03.2015 5 z 5

Autentické paměti skutečného účastníka Napoleonských válek. Pro milovníka tohoto období ideální volba.