Náhrdelník z červených korálů

Náhrdelník z červených korálů https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55817/nahrdelnik-z-cervenych-koralu-55817.jpg 3 3 2

Přidat komentář

Znedla
26.10.2021 3 z 5

Kniha zachycuje neutěšenou situaci jizerských sklářů, a jejich následnou vzpouru proti nenáviděným strojům, které nahradily jejich práci.

JointlieKat94
19.01.2019 4 z 5

Překvapivě se mi kniha líbila. První kapitola pro mně byla záhadou, mysl mi utíkala jinam a tak.. bylo tam popisování krajiny a tak.. v druhé už se objevily postavy a vše dostalo jiný rozměr. Rodiny sklářů si vedly svůj život, vše bylo v relativním pořádku. Pak přišel pan továrník Riedl s tím, že mu továrna neprosperuje, a vyslal mladého Kalfuse do Itálie, aby z továrny získal plánky na sestavení strojů, které zvládnou práci za několik tisíc pracantů.. Kalfus plány získal, a z Itálie zdrhnul, hnán policií.. takže se u nás postavili stroje a lid se zbouřil. Domluveni na rozbití strojů, které je připravily o jídlo a peníze. Z Itálie přijel natajno jeden, který měl v Čechách stroje zničit a zabít mladého Kalfuse. Poštval lid, proti Riedlovi a strojům. Spousta lidí zde zemřela.. ale k ničemu to nevedlo.

Bylo to hezké počtení, ani jsem nevěřila, že byl lid tak počestný a spravedlivý!