Nahá pravda

Nahá pravda https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136728/naha-pravda-136728.jpg 4 78 14

aneb co nám neřekli o našich penězích a budoucnosti Autoři ve své knize rozcupovávají mýty, které se na nás valí z médií. Nečekejte však žádný suchý, odborný ekonomický text pro vědátory. Kniha je psána s takovým nadhledem, že ji zhltnete jedním dechem a možná se u toho ještě zasmějete. Kniha je určena pro každého, kdo se zajímá o současné dění. Po jejím přečtení těžko zůstanete stejným člověkem, který poslouchá a čte zprávy jako dřív. Najednou prohlédnete, jakým nánosem lží a polopravd jsme obklopeni. Autoři kacířsky tvrdí, že jsme se stali obětí fikce: Zadlužení světa a neustálá honba za růstem jsou časovanou bombou, která hrozí již brzy vybuchnout. Podrobují zdrcující kritice naše politiky, kteří z nás sami záměrně dělají poslušné ovce. Narazil snad kapitalismus na své mantinely? Hrozí snad vlna revolucí? Je vůbec cesty ze stávající krize? Nejsou naše dluhy jen pyramidovou hrou? A hlavně: Co může každý z nás dělat, aby v tomto bouřlivém světě co nejlépe ochránil své peníze, nenechal se napálit a obrat o úspory? Na všechny tyto otázky v knize naleznete odpověď.... celý text

Přidat komentář

DomYell
05.03.2023 1 z 5

Dostalo se mi to nahodou do rukou a s celkym casovym odstupem od vydani...co k tomu rict.
1."predpona" EKO znamena neco, co mluvi samo o sobe dulezite, ze bez toho zbytek spolecnosti nemuze zit a ze pouze tento subjekt ma vzdy pravdu. Realny vyznam s odstupem casu ukaze opak (eko-nomie, eko-logie)
1.1.vyzivam se v porovnavani predikci - ekonomickych, covidovych, valecnych, politickych.. Poustim se do nich s minimalne rocnim odstupem a porovnavam realitu s tim, co vestili (nekdy i samozvani) "odbornici". Temer vzdy se pletou. Nepletou se ale lide z jinych oboru, ktery na techto hlavnich nemaji zajem a pouze okrajove se ho dotykaji.. (nejznamejsi: Drabova, Barta, Passer, Tykac...)
2.kniha je psana v radoby vtipnem duchu, kdy si jakoby flirtujici manzelsky par predava slovo a vsechno vi a vsechno zna.
3.kniha je tak popularni, ze bez xstrankove inzerce by asi ani nemela sanci vzniknout (sorry, ale mimoknizni inzerce do knih nepatri!)
4.abych zase nehanil..obcas se objevila zajima myslenka...jednu bych vypichl, ktera je vice, nez aktualni: "Neni treba kazdy rok jen rust.". S tim se ztotoznit muzu.
5.knihu jsem nedocetl. Nedalo se to.

*Cestina je bohata. Daleko vice se mi libi, kdyz nekdo misto slova Ekonom pouziva Hospodar. Ekonom je clovek, ktery doplnuje cisla do tabulek v excelu. Hospodar je clovek, ktery hospodari(zachazi) s necim tak, aby s tim vyzil a byl schopny to udrzet. Ne nadarmo se rika, ze dobra hospodynka pres plot pro pirko skoci.... zkuste si rict - dobra ekonomka pres plot pro pirko skoci.

lukas9608
11.02.2020 2 z 5

Kniha napsána v roce 2012 a řešící ekonomické problémy tehdejší doby (krach Řecka a Španělska, tunel zelené energie a fotovoltaiky, ...) a v dnešní době celkem neaktuální. Mnoho predikcí nastíněných knize se evidentně nesplnilo (rozdělené eurozóny, krach dalších států, ...). Co mi obzvlášť vadilo na audioknize byl dabing ženským ne příliš přijemným hlasem, který byl navíc mnohem hlasitější než mužský hlas, se kterým se dabing střídal. Proti obohacení i odborné knihy humorem nic nemám, ale zde byl vtip velice nucený až trapný.


Milonak
12.11.2019 3 z 5

Celkem zajímavé počtení, které ale třeba mně osobně neodhaluje zase až tak mnoho nového (možná i proto, že jsem knihu četl v roce 2019), nicméně pravdivě popisuje současné dění v Evropě založené na moci peněz. Dluh a neustálá potřeba růst a růst a růst jsou bohužel nedílnou součástí dnešní doby, politika je pro většinu lidí jen prostředek ke zbohatnutí. Otázka je, kdy se skutečně celý "finanční" sytém nastavený v Evropě totálně zhroutí, respektive jak velká bude příští krize. Co mně na knize vadilo (i když to je vedlejší věc) bylo vzájemné rádoby vtipné "napadání se" obou autorů, působí to trochu uměle. Stejně tak si nemyslím, že přirovnávání ekonomických věcí k věcem civilního života je úplně nutné, lidé kteří si tuto knihu budou číst nebudou absolutní ekonomičtí analfabeti. Nehledě na to, že ta přirovnání občas pokulhávají. Některé věci řečené v knize se i s odstupem času potvrdili, k jiným dle mého "úspěšně" spějeme, některé mně zatím přijdou jako nesmysl (blackout). Nicméně v součtu slušná a čtivá kniha.

UMIKO
07.11.2019 2 z 5

Knihu jsem četl už před pár lety. Poměrně kriticky se staví k některým obecně přijímaným názorům a předkládá, jak by se dalo říci podle jejího názvu, svoji pravdu. Bohužel jako ekonom jsem s mnohými závěry nesouhlasil. Možná proto toho ve mě kniha až zas tolik nezanechala.

KriL
08.10.2018 5 z 5

Krutá pravda o finančních trzích a o celém tom systému.

LenkaT182
22.01.2018 4 z 5

Super knížka, otevře oči obyčejným lidem, kteří se nechali vtáhnout do důchodové reformy.

VladimirTetur
20.12.2017 1 z 5

Uffff. Bohužel čteno až na sklonku roku 2017, takže už šlo o hodně vyčerpané téma. Některé vtípky za každou cenu jsou spíš otravné, obzvlášť mistr Pikora místy připomíná rádoby zábavného přednášejícího z EKF, který chce ty tupé prváky nečím primitivním za každou cenu zaujmout. První třetina knihy je děsná nuda. Když už humor, tak prosím na vyšší úrovni ála Taleb. To by pak byla pecka! Aspoň bude zanedbaný plebs trošku motivován se při čtení namáhat, aby zapadl do trendu, kdy se budou smát při vaší příští knize jen ti chytří... Šichtařová s Pikorou jsou každopádně frajeři.

Desper
18.05.2017 5 z 5

Super kniha. Čte se velmi dobře a objasňila mi situaci v ČR (2012). Děkuji autorům a du se pustit do novějších děl. Díky

Bert77
04.07.2016 5 z 5

Pohled drsné pravdě do očí bolí... Kniha otevírá pandořinu skříňku a upřímně, více otázek zůstává nezodpovězených. A ta hlavní zní: Kam dál?

Palorizek85
12.04.2016 5 z 5

Zajímavá kniha. Smutná pravda dnešní doby a takřka nemožnost se z tohoto začarovaného kruhu dostat...tak možnost by tu byla, ale ochota těch potřebných lidí, zřejmě již ne. Holt za krátkodobý profit jsme schopni obětovat budoucnost.

motolka
16.12.2014 3 z 5

Není špatná, ale čekala jsem od knížky víc.

Boggy
13.01.2014 5 z 5

Je dobře, že měl někdo odvahu tohle napsat. V poslední době se zase všichni tváří, že se nic neděje.

dalimoni
10.02.2013 5 z 5

Volné pokračování úspěšné knihy Všechno je jinak, aneb... Autorská manželská dvojice se i tentokrát bez obalu pouští do současných problémů naší země, Evropské unie atd. Kriticky hodnotí působení politiků v současném krizovém světě. Zabývá se tentokrát např. krizí Řecka a možných dopadů na ostatní svět, další oblastí, kterou autoři velmi kritizují je tzv. Zelená energie, působení MMF ve světové krizi, EURO jako národní měna EUROZÓNY ....
Kniha je psána odlehčenou formou, autoři používají někdy docela vtipné přirovnání současných problémů a také se hodně špičkují.
Střídají se v psaní esejí a volně na sebe navazují. Někde jsem četl kritiku, že je to taková bulvarizace ekonomiky. Osobně si myslím, že autoři přiblížili ekonomické problémy mnohem širšímu publiku právě díky té tzv. "bulvarizaci" a zjednoušení. Většina lidí ekonomice moc nerozumí a spolehájí pouze na mediální zkratkovité útržky, které se k nim linou prostřednictvím televize, internetu atd. Právě tato kniha relativně líbivou formou umí popsat ekonomické problémy, které trápí současný svět. Přitom autoři téměř nepoužívají složité ekonomické pojmosloví.

domov
27.12.2012 5 z 5

Bohužel ,krutá realita dnešní doby z které není úniku.