Nacisté: Dějiny varují

Nacisté: Dějiny varují https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13746/bmid_naciste-dejiny-varuji-rIf-13746.jpg 5 15 5

Britský dokumentarista přibližuje historický vzestup, mocensko-politický rozmach a pád nacistické třetí říše. Zrod nacistické ideologie, vznik a význam nacistického hnutí v německé společnosti, Hitlerovo jmenování kancléřem, konstituování nacistického režimu, expanzivní zahraniční politika nacistů a druhá světová válka. Rees se však nezabývá historií válečného konfliktu, ale snaží se postihnout podstatu nacismu - cílem je odhalit kořeny počínání nacistů a jejich spřízněnců. Populárně-naučný výklad režiséra televizních pořadů BBC.... celý text

Literatura faktu Historie
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Nazis: a warning from history , 2005


více info...

Přidat komentář

vvikingg
26.08.2023 5 z 5

britského historka L. Reese a jeho historické dukumentární snímky znám z You Tube, četl jsem od něj první knihu a byla skvělá v kostce shrnul podstatu nacionálního socialismu, který se zakládal na pseudodarwinismu, žijeme v neustálém zápase, během něhož slabí hynou, my tento zápas pokládáme za zcela přirozený, za nepřirozené pokládáme, kdyby kočka žila v míru s myší a liška se zajícem. Německá diplomacie byla ve stylu, jsme silnější než vy, a pokud neuděláte co mi chceme zničíme vás. Nějaké smlouvy, mezinárodní právo, kontrola pomocí organizace Společnost národů, to jsou jen triky , které slouží slabým, aby se kryli před silnými, náš případ Mnichovská zrada. Po první světové válce, kdy Německo prohrálo, většina Němců , že prohraná válka není není důvodem k tomu aby Němci byli uvrženi do trvalého otroctví a brzy se našel řečník , který Němce zaujal. Antisemitismus byl v Německu trvale zakořeněn a panoval názor, že z války vytěžili jen Židé, mohli za současný stav v Německu. rovněž stáli za potopenímTitaniku. V roce 1913 kdy Hitler pobýval ve Vídni a prodával své obrazy , tehdy ještě nebyl antisemita, vyhledával židovské obchodníky, kterým své obrazy prodával, protože ti byli ochotni riskovat, nasadit vysokou cenu.

Azmodan
27.12.2017 5 z 5

Pokud dějiny varují můžou nás také donutit přemýšlet. Přemýšlet nad tím, jak se opakují. Jak je hladovění, otrocká práce a lhostejnost stále zastoupená v naší společnosti. Přemýšlet o tom, jak by jsme se sami zachovali v podobných situacích a jak by jsme se s nimi vyrovnali a jak v nás jsou přes veškerou civilizaci zakořeněny stará evoluční paradigmata - přežít a přežít snadno. Kniha je unikátní také obsahem rozhovorů s účastníky oněch událostí, které otřásají našimi emocemi ještě dnes.


kannibal28
22.03.2017 5 z 5

knižka má spád a je velmi dobre napísaná doporučujem

wally
06.01.2013 5 z 5

Další vyjímečná kniha od tohoto výborného autora...báječná sonda do podstaty nacismu. Pro fanoušky této válečné tématiky opravdu bonbonek...já si ho vychutnal...

Algren
01.08.2012 4 z 5

Pre priaznivcov a fanúšikov tematiky druhej svetovej vojny je to určite príjemné čítanie. I keď, v porovnaní s ostatnými titulmi od Laurenca Reesa nie je tento titul tak pestrý. Dôležitým faktorom tejto knihy sú spovede priamych účastníkov vojny. Kniha nie je zameraná na nejaké konkrétne udalosti vo vojne (väčšinou sa nachádzame na východnej fronte), skôr sa zameriava na podstatu nacizmu.

Štítky knihy

nacisté

Autorovy další knížky

Laurence Rees
britská, 1957
2005  91%Osvětim: Nacisté a konečné řešení
2009  89%Za zavřenými dveřmi
2013  85%Temné charisma Adolfa Hitlera
2008  93%Nacisté: Dějiny varují
2011  92%Peklo na východě