Na všech mořích

Na všech mořích https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330390/mid_na-vsech-morich-zVM-330390.jpg 3 3 1

Křižníky vždy nosily hlavní tíhu námořní války. Jako rychlé průzkumné, protiletadlové nebo miny kladoucí lodě nebo jako bojově silní hladinoví nájezdníci, prosadily se ve všech případech. Při ochraně konvojů plnily svou úlohu během útoků ponorek. Zdolány bombami a torpédy nebo granáty v nelítostných dělostřeleckých soubojích se potápěly a braly s sebou do hlubin své posádky. Franz Kurowski podrobně popisuje křižníkovou válku. Nestranně zpracované líčení kriticky hodnotí události a vrcholí tragickou kapitolou druhé světové války, a to únikem po Baltském moři, který byl poslední velkou záchrannou akcí německého námořnictva.... celý text

Literatura faktu Historie Vojenství
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Auf Allen Meeren , 1998


více info...

Přidat komentář

Pan_Skala
30.04.2022 1 z 5

Tohle bylo neskutečné zklamání. Knihu jsem si pořizoval z důvodu, že si zase počtu o námořních bojích 2. světové války, které sice znám, ale stejně je člověk čte se stejnou láskou jak Hubáčkovi nebo Hrbkovi knihy. Bohužel tady to skončilo tím, že jsem se ke čtení musel neskutečně nutit, protože tohle byl děs. Netuším zda různé faktické chyby jsou autorovi nebo překladatelovi, ale byl to děs. Nedodržování nějakého názvosloví nebo aspoň standartních měřících jednotek či námořních měřících. Opakované chyby označování typu lodí či špatné nebo zkomolené jména lodí to jsou další příklady špatnosti téhle knihy. Do toho přičtěte zvláštní rozdělení kapitol a popisu jednotlivých nasazení křížníků a dostáváte z toho guláš u kterého se zastavujete každou chvíli, aby jste se snažili nějak rozkličovat co se autor/překladatel snažil napsat. Sice v základu fakta, která přečtete jsou zajímavé, ale bohužel je to celé zabalené do takové hrůzy, že si spíše odnesete špatný dojem než, aby jste vzpomínali na fakta, které jste se dozvěděli.

Byly doby, kdy knihy z nakladatelství Naše Vojsko byly symbolem válečné literatury faktu, ale jak něco takhle odfláknutého mohlo projít do tiskárny to asi nepochopím. Doopravdy lituji, že jsem si knihu pořídil a je dost možné, že půjde z knihovny pryč, aby po ní zůstala jenom vzpomínka a tenhle komentář.