Na povrchu

Na povrchu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503624/bmid_na-povrchu-JAk-503624.jpg 5 3 2

Aké je to žiť vo svete, kde trs trávy je nepriechodnou divočinou a kde môže jediná dažďová kvapka otriasť pevnou zemou pod nohami jeho obyvateľov? Atropodi, bytosti rozmanitých tvarov a prístupov k životu, sa v tomto príbehu snažia nie len prežiť, ale aj pochopiť svoju existenciu a existenciu ostatných tvorov, ktorí im počas života skrížia cestu. Pred kým utiecť, aby ste neskončili v smrtiacich čeľustiach a kedy sa naopak vzdať chutnej večere, z ktorej sa môže stať blízky priateľ?... celý text

Přidat komentář

MegaH
27.01.2024 5 z 5

Autor nás zavede do světa pod našimi nohami, který takhle detailně nevnímáme, jen o něm prostě víme. Je to svět tolika rozličných tvorečků a my se staneme svědky toho, že i tady se dá nalézt nejedno přátelství.
Hendikepovaný sestinohý pavouk Ergon naváže křehké přátelství s věčně zvědavým okřídleným Pompim a jejich takřka filozofické debaty jsou pozoruhodné.
Chvíli mi trvalo, než jsem se do tohoto světa plně ponořila, ale stálo to za to, postavy jsou krásně propracované, střídají se u nich naprosto všechny emoce, popisy přírody jsou malebně poetické, bitva mezi Arachom a Mantissom byla dechberouci, a ten konec...
Ten konec byl pro mě srdcervoucí a zároveň největší ironií, jakou může vymyslet jen sám život....
Je to příběh o toleranci jinakosti, o lásce, o samotě, o životě i smrti, ale hlavně o síle přátelství.
Zajímavé a krásné čtení.

IHT
19.12.2022 4 z 5

Filosofujici text vystaveny na pozadi zoologickych realii. Delsi dobu mi trvalo se do textu ponorit a s postavami se seznamit. Ale pote uz text plynul lehce, postavy byly plasticke, motivy verohodne, dobrodruzstvi napinava. A pointa je proste krasna :⁠-⁠)

Misty mi to pripominalo Flauberta a jeho Byli jednou dva pisari. Nikoliv zfilmovanou verzi se Sovakem a Hornickem plnou humoru, ale tu puvodni filosofujici predlohu ;⁠-⁠)


Autorovy knížky

Martin Martinka
slovenská, 1996
2022  93%Na povrchu

Kniha Na povrchu je v

Přečtených3x
Knihotéce1x
Chystám se číst1x