Na ostří nože

Na ostří nože https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15426/bmid_na-ostri-noze-GVs-15426.jpg 4 42 9

Psychologický příběh mladého muže, hledajícího pod traumatizujícími dojmy z 1. svět. války odpověď na základní otázky lidské existence a smyslu života. Po formální stránce jde o epicky koncipované, realistické vyprávění, navazující v mnohém na tradice viktoriánského románu. Autor líčí všechny vrstvy pařížské společnosti, přesně charakterizuje společnost americkou v době bouřlivého nástupu k hospodářské prosperitě země a svého střízlivého popisu, spojeného s břitkou ironií, neušetří ani své krajany. Hlavním hrdinou je mladý Američan, který má všechny předpoklady stát se velmi úspěšným, ten se však odmítá zařadit do povrchní společnosti a nakonec dospívá k pocitu osobní vyrovnanosti.... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Práce
Originální název:

The Razor's Edge , 1944


více info...

Přidat komentář

Hanka_Bohmova
11.10.2022 4 z 5

Tápání a životní boje člověka, kterému jeho vnitřní, duchovní realita znemožňuje být prostě konformní a jít vyšlapanou cestou. To je silný námět, který mám ráda a který jsem nedávno četla zpracovaný např. v Klíčích království. Maughamově knize ovšem ubližuje, že nejdůležitější postava je zároveň nejvybledlejší a nejméně živá. Nemyslím, že Larry by byl sám o sobě neuvěřitelný, přinejmenším ne pro mě. Znám osobně lidi, kteří se rozhodli podobně jako on, ačkoli to na nich nepoznáte, když je ráno potkáte v metru. V tomhle to není. Ale v porovnání s ostatními Larry zůstává víc myšlenkou než skutečnou osobou. Mohla by to být věc zkušenosti. Má Maugham větší zkušenost s takovou Isabelou či Elliotem, s jejich prostředím a jejich uvažováním? V závěru přiznává, že do Larryho proniknout neumí. Popisuje nám jeho pohyb světem, ale pro mě je to příliš vnější a příliš hladké, než aby to nějak silněji zapůsobilo.

Jinak jazykově kultivovaný a nesmírně čtivě napsaný román, jak je u Maughama zvykem. 3,5 hvězdičky.

Meduprodavačka
28.10.2021 5 z 5

Již po prvních stránkách jsem knihu zcela hltala. Maughamův román bych zhodnotila jako jakýsi zlatý řez četby, kdy je kniha skutečně poutavá a čtivá, ale zároveň nesklouzává k plytkosti, laciné líbivosti nebo předvídatelnosti vycházející z již existujících šablon. Pozoruhodné je, nakolik ve mně v podstatě biografický román podnítil úvahy o Bohu, roli a úloze jedince ve společnosti, či dokonce smyslu života. Autor přitom filozofický přesah vyplývající z povahy protagonisty i autora/vypravěče odlečuje a vyvažuje střízlivým nadhledem a suchým humorem.
Asi i proto, že se jedná o biografii, jsou postavy komplexní, žádná výhradně kladná či výhradně záporná - mají své okouzlující atributy, stinné stránky i nevysvětlitelná pohnutí mysli, která "narušují" očekávání čtenáře, což pomáhá udržet zájem čtenáře.


Pawlisman
11.03.2021 4 z 5

Za mě skvělé, na hranici 5 hvězd. Skvěle čtivé, to především. Vypravěčský způsob s psychologickým pohledem a vhledem. Zprvu jsem nacházel srovnání v takovém více komerčním a moderním Dostojevským. To se postupně sice trochu vytrácelo, i tak lze ocenit skvělou psychologickou literaturu, která se skvěle line. Ale je to tak nějak stále stejné. Ani na závěr nepřichází větší gradace. Některé epizody a odnože končí jakoby naslepo a bez většího smysli pro hlavní dějovou linii. Jedna z hlavních myšlenek buržoazie proti oduševnění je vlastně na konci jen vystupňována do krátkého shrnutí pobytu o Indii. Prostě kniha působí zvláštně, skoro by se řeklo nekoncepčně a neprofesionálně. To je asi jen zdání, protože tyto jemné dotyky na pozadí - různých důležitých témat autor dozajista chtěl. Źádné gradace a okaté vypichování potřebných myšlenek, ale spíše vypravěčský tok myšlenek a slov v malebném a kultivovaném stylu.

Metroušek
02.04.2020 2 z 5

Až překvapivě zastaralé a nefunkční.

Acamar
29.01.2020 5 z 5

Příjemně neokázalý, civilní, ale velmi "lidský" román o životních cestách.
S anotací úplně nesouhlasím, z mého pohledu autor (sám coby jedna z postav) vedle zmiňovaného věčného hledače Larryho (jehož způsob života by v dnešní době vlastně nebyl ničím zvláštní) dal rovnocenný prostor i Isabele, ztělesnění praktické, moderní a cílevědomé Američanky a jejímu strýci Elliotovi, esenci společenského snobství. A W.S.M. jako vypravěč naprosto nezaujatě nesoudí ani nikomu nestraní, jen prostřednictvím jeho dialogů s ostatními (ve kterých nechybí ani krásný suchý humor) mezi řádky naznačuje...
Jako typ pro letošní ČV - ve vydání nakl.Prostor má kniha květinovou obálku.

Isserley
20.02.2019 5 z 5

Neskutečně příjemné čtení od mého oblíbeného autora. Autor jako vypravěč je zároveň účastníkem děje knihy, což je velmi zábavné a vtipné.
Ne že bych chtěla být jako v knize brilantně vykreslení snobové, kterým slouží knihy jako bytová dekorace, ale musím už podruhé napsat, že edice Pozdní sběr nakladatelství Prostor kromě toho, že osahuje skvělé tituly, i zdobí.

Otavínka
12.01.2017 5 z 5

Neobvyklé je, že autor sám vstupuje do děje a stává se přítelem a důvěrníkem svých hrdinů.

honys
08.04.2015 5 z 5

Dlouho jsem přemýšlel zdali hodnotit 4 nebo 5 hvězdami. Když srovnám "Na ostří nože" s knihami, které jsem hodnotil 4 hvězdami, tak tahle je lepší, byť dějově trochu roztříštěná.

marvan00
03.11.2014 5 z 5

Název knihy vychází z citátu z Upanišad: "Je těžké přejít na ostří nože, tvrdí mudrcové, a právě tak svízelná je cesta k vykoupení". Popis cesty mladého muže, ovlivněného východní filosofií, k osvícení slouží autorovi k zamyšlení nad východní filosofií z hlediska západní kultury, střízlivá protiváha různým exaltovaným esoterickým spisům.