Na kole třemi světadíly

Na kole třemi světadíly https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43670/bmid_na-kole-tremi-svetadily-XHe-43670.jpg 4 20 2

Cesta na kole z Ostravy do španělské Barcelony a zpět. Cesta na kole z Los Angeles do New Yorku, napříš USA. Cesta na kole z Darwinu do Melbourne v Austrálii.

ludek.n
ludek.n
12.11.2019 4 z 5

Dovolím si hned na úvod svého komentáře vytrhnout z knihy jednu větu, která by mohla v několika slovech říct úplně všechno o všem: „Jezdím na bicyklu, protože rád žiju.“ Prosté a jednoduché konstatování, v němž se ukrývá síla a přesvědčení jednoho obyčejného chasníka z Hlubočce u Opavy. Právě on dal společně se zkušeným televizním reportérem Milanem Švihálkem dohromady tuto knihu. Evropa, Amerika a Austrálie, tisíce kilometrů projetých na kole. Prach, pot a slzy, ale také chvíle radosti, okouzlení, nevšedních a nezapomenutelných zážitků, které se jednou provždy vryjí do paměti. O tomhle všem je toto vyprávění. Rozjíždí se zvolna a opatrně na Balkáně, v Alpách a Pyrenejích, aby nabralo rychlost po cestě napříč pravlastí svobody a demokracie, načež graduje vražednou odyseou u protinožců. Milan Švihálek spojil všechny cesty oslím můstkem (televizních) meziher a vytmelil Víťovy cestovní deníky do literárního útvaru, který se čte se zatajeným dechem a neodbytnou touhou vzít do rukou zeměpisný atlas a plánovat svoje vlastní dobrodružství.

romann
romann
19.11.2015 5 z 5

Kniha je psaná v 1.os. Výborně se čte a dobrodružství, příběhy, ktére piše sám život, a které zažil pan V.Dostál jsou jedinečné a nijak neopakovatelné. Jednoznačně 5 hvězd.


Štítky knihy

cestopisy cyklotoulky, cykloturistika

Autoři knihy

Vítězslav Dostál
česká, 1959
Milan Švihálek
česká, 1944

Kniha Na kole třemi světadíly je v

Přečtených33x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce13x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x