Na Jamalu končí země

Na Jamalu končí země https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204519/bmid_na-jamalu-konci-zeme-204519.jpg 3 1 1

Kniha vypráví o velmi málo známém kraji sovětské země, o poloostrově Jamalu, který leží daleko na severu za polárním kruhem, na samém "konci světa".

Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , NPL - Nakladatelství politické literatury
Originální název:

Jamal - kraj zemli , 1959


více info...

Přidat komentář

Adapa
06.02.2022 3 z 5

Cestopis z poloostrova Jamal z konce 50. let, k mému překvapení jen málo prodchnutý komunistickou propagandou. I když samozřejmě sovětské zřízení je to nejlepší a mezi řádky se musí carismus a nebo bělogvardějské hnutí pořádně pomluvit.
Autor popisuje své cesty podél Obu, po jednotlivých malých rusko-něneckých osadách na Jamalu. Ze začátku to zní zajímavě. Vyprávění o Salechardu nebo Jar-sale se mi líbilo, ale pak v každé další osadě to vše bylo skoro stejné, jen jméno se měnilo. Něnečtí domorodci, kteří se mají nyní v sovětské době skvěle, studují, sledují geology a starají se o soby – o tom by se jim před bolševickou revolucí ani nesnilo, protože by je zlí ruští i zahraniční obchodníci odírali a za kožešiny by jim dávali trochu alkoholu.
V polovině knihy mě to už nějak přestalo bavit a těšil jsem se na dočtení. Být tak 60. léta, nemít internet asi bych tuto knihu hltal i hodnotil jinak. Nyní dávám tři hvězdy.

Autorovy knížky

1963  60%Na Jamalu končí země

Kniha Na Jamalu končí země je v

Přečtených1x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce2x
dalších seznamech1x