Na hraně

Na hraně https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380203/bmid_na-hrane-0sK-380203.jpg 4 4 3

Čtenář nahlédne očima školáka a gymnazisty (nar. 1936) do Liberce padesátých let od obecné školy přes k tehdy začínající Vysoké škole strojní a textilní. Autor zprostředkovává klukovskou reflexi měnících se politických poměrů v čase libereckých trhů vystavujících jak „Budujeme osvobozené kraje“ a jak se ujímáme majetku vysídlených občanů německé národnosti. Vypovídá o početné rodině kazatele Jednoty českobratrské (dnes Církve bratrské), který pro zdravotní postižení je zaměstnán vydavatelstvím Česká biblická prác e jako k olportér. Na hraně se všichni ocitají při zhoršení otcova zdraví do té míry, že rodinu živí jen matka kancelářskou prací. Autor se brzy emancipuje zkušenostmi v několika krátkodobých zaměstnáních, pak hledáním výdělků, provozováním chudobou omezených sportů, posléze v činnosti mezi výsadkáři a letci aeroklubu libereckého Svazarmu. Osamostatňuje se i ve způsobu a poznání své víry, která má ovšem své místo i v jeho citových vzplanutích k něžnému pohlaví a v prvních láskách...... celý text

Přidat komentář

pajkahej
12.10.2020 2 z 5

No, četlo se to velmi těžko. Trochu těžkopádný styl psaní- škoda, téma velmi zajímavé.

Betuse7
06.03.2019 3 z 5

kniha je skvělá, už tím, jak je jiná, ne tématem, ale stylem psaní, sice je to pro mě těžkopádné čtení, ztrácím se - především ve větách amerického románku (součást knihy) ale i jindy. Asi to bude tím, že jsem tu dobu nezažila a že autor používá slova, která dnes neslyšíme. Ale nejde jen o slovo, jde i o stavbu vět a tak, ale právě proto a hlavně kvůli tématu ji čtu :) Zapadá do mozaiky představ, jak se žilo lidem pronásledovaným pro víru, politický názor, odbojovou aktivitu apod. Ale i lidem obyčejným, všichni byli poznamenáni, každý odpověděl po svém na vývoj událostí. A zde autor neodsuzuje, popisuje a zároveň má pevný názor v tom, co je pro člověka bez výjimky nejpotřebnější.


Simikik
15.01.2019 4 z 5

Pan Hejzlar popisuje svůj životní příběh, plynule navazuje a doplňuje Kameloty I a Kameloty II. Mám jeho styl psaní moc ráda. Kniha je duchovně - historicky - osobnostně zajímavá. Velice jsem ocenila jeho otevřenost v popisování jeho životního putování, hříšnosti a naplnění života slovem Božím. Děkuji za ta slova!

Autorovy další knížky

Samuel Jan Hejzlar
česká, 1936
2014  90%Kameloti
2018  70%Na hraně
2013  0%Jak je pravda v Ježíšovi?
2006  0%Svědectví o světle
2019  100%Na háku