Mýtus UFO

Mýtus UFO https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140855/bmid_mytus-ufo-egC-140855.jpg 4 7 2

Podtitul: Ufologie z pohledu skeptika. Po více než půlstoletém trvání není ufologie ničím víc, než čím byla na svém počátku: záležitostí smyšlenek bez hmatatelných důkazů. Pohybuje se ve světě spekulací, vyložených podvodů a chatrných svědectví bez možnosti nabídnout cokoli, co by bylo možno podrobit regulérnímu vědeckému výzkumu. Záhady přitahují víc než vědecky doložená fakta, lidé tajemno milují a ufologická literatura toho široce využívá. Stala se výnosným obchodním artiklem. Ufologie neřeší otázku, zda ve vesmíru existují jiné životní formy, jiný druh života, jiné civilizace. Ufologie tvrdí, že ONI jsou tady. A že jsou tu odedávna. Kde hledat její počátky? V prvních poválečných letech v pozorování Kennetha Arnolda, v havárii Thomase Mantella a především ve fámách o havárii mimozemského objektu u Roswellu. Hysterie kolem létajících talířů ovlivnila Ameriku konce čtyřicátých let i následný vývoj ufologie v ovzduší studené války a aktivit zpravodajských služeb. Do prvních poválečných roků spadá i vznik ufologie v Sovětském svazu, jejíž vývoj byl poznamenán politickým systémem své doby. Co se vlastně stalo v Roswellu? Jaké spory propukly kolem dokumentu Majestic-12 a filmu o pitvě mimozemšťana? Co přinesly výzkumné projekty Sign, Grudge a Blue Book? Co skrývá supertajná Area 51? Kolik naivity obsahují svědectví tzv. kontaktérů a jaké nebezpečí představují sekty založené na mimozemských mýtech? Autorka vychází z předpokladu, že vývoj ufologie byl ovlivněn studenou válkou, nedůvěrou mezi dvěma světovými velmocemi a snahou utajit vojenský výzkum a jeho výsledky. Fotografie na přebalu: Elipsovitý objekt na nedatovaném záběru, údajně pořízeném neznámým fotografem jednoho ze soulských deníků, ufologové shodně označili za „mimozemského původu" (foto ČTK).... celý text

Přidat komentář

JarekSkvarek
05.06.2013 5 z 5

Zajimavy pohled skeptika na problematiku UFO. Dobre napsane a docela ctive.

HTO
30.11.2012 5 z 5

Řekl bych, že pro zájemce o UFO je takováto kniha povinností. I ufolog by si měl přečíst, jak to vidí skeptik. Navíc autorka díky svým cestám do Ruska podá čtenáři zasvěcené informace o fenoménu UFO a příbuzných tématech v SSSR.

Výpisek – 24. dubna 2001 běžel na televizní obrazovce pořad Snídaně s Novou a v 6 hodin 17 minut se na spodním okraji obrazovky rozběhly poslední zpravodajské titulky. Jeden z nich zněl: „Britský úřad pro vyšetřování mimozemšťanů byl zrušen pro nedostatek UFO."