Mýtus a psychologie

Mýtus a psychologie https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24201/bmid_mytus-a-psychologie-63t-24201.jpg 4 11 2

Podtitul: Mýty o stvoření z pohledu hlubinné psychologie Mýty o stvoření je možno považovat za nejdůležitější ze všech mytologických vyprávění, neboť motivy, se kterými se v nich setkáváme, se dotýkají základních otázek a problémů lidského života, a dávají odpověď na nejdůležitější otázky lidské existence. Marie Louise von Franz vykládá mytologémata nejrůznějších kultur z psychologického pohledu a na řadě příkladů z analytické praxe ukazuje, jak je možné s pomocí mýtů o stvoření rozpoznat a podpořit tvořivé procesy v lidské duši. Témata z mýtů o stvoření se totiž objevují často ve snech či jiném nevědomém materiálu právě tehdy, když se má v lidském vědomí "zrodit či být stvořen nový svět".... celý text

Mytologie Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

Schöpfungsmythen. Bilder der schöpferischen Kräfte im Menschen , 1990


více info...

Přidat komentář

Eldar80
12.04.2024 4 z 5

Velmi zajímavé téma zpracované trochu nešťastně. Autorka sebrala spoustu mýtů o stvoření, roztřídila je do několika oblastí a sem tam něco vysvětlila. Jednotlivým oblastem se věnovala různě.
Nejdřív se mi to moc líbilo, ale pak mi došlo, že autorka se nesnaží k něčemu dojít nebo vytvořit nějakou teorii. Jen uvádí, jak mýty symbolickým způsobem odráží rozvoj lidského vědomí.
Kniha končí stvořitelským mýtem v alchymii. Je zajímavé, jak se po celé planetě objevují tytéž motivy jen zakamuflované odlišným folklorem. Očividně za tím je nějaký skrytý řád související s nevědomím.
Tady nemám načteno. Určitě mi něco uteklo. Zdá se mi to málo uzavřené. Autorka občas uvádí souvislosti s některými psychiatrickými případy. Občas se odvolává na Junga. Ten však pečlivě argumentuje.
To mi tady chybělo. A pak aspoň nějaká snaha o vysvětlení. Nejsem věřící na Junga a tak mi odvolání na něj nestačí. Přečetl jsem přes 300 stran, ale zůstal spíš hlad po čtení další podobné literatury.
Ani ke zdánlivě nesmyslným mýtům primitivních společností se nedá přistupovat redukcionisticky. Stejně jako k lidské duši. Mýtus není pověra. Asi proto používal Krišnamúrti termín komunisté místo ateisté.
V kultuře založené na redukcionismu se ztratí smysl pro krásno. (Ať už v umění, literatuře, architektuře atd.) Určitě doporučuju. Nezbývá než uznat, že na tom něco je. Dobré a přístupné, ale mohlo to být propracovanější. 80%

los
23.01.2022 3 z 5

hodně populární, ale dá se číst


Štítky knihy

stvoření světa

Kniha Mýtus a psychologie je v

Přečtených13x
Knihotéce5x
Chystám se číst3x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x