Mýtina

Mýtina https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/153876/mytina-153876.jpg 4 4 2

Děj románu se odehrává v technicky vyspělém a přelidněném velkoměstě i v divoké švédské přírodě. V tragickém příběhu podnikatele, vyrovnávajícího se se společenským pádem a s citovou krizí, odhaluje nebezpečí pramenící zlhostejnosti a uspěchanosti dnešní civilizace.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

La Clairiére , 1974


více info...

Přidat komentář

BabaJaga11
01.09.2018 4 z 5

Knížka v dnešní době u nás možná více aktuální než v době svého prvního českého vydání v roce 1980. Představuje svět bohatých podnikatelů, tak bohatých, že pro ně není problém koupit si díla významných světových malířů, vlastnit soukromý ostrov, vilu uprostřed lesa... a přece nejsou šťastni. Tvrdý, ale úspěšný Lars, dědeček hlavního hrdiny Bernda, zřejmě neměl vůbec žádné přátele. Bernd má tři krásné děti, které však vídá jen vzácně, protože tráví veškerý čas v kanceláři a domů se vrací, až když děti už spí. Manželka mu připadá nudná, a tak hledá útěchu v mimomanželském svazku. Knihou se jako červená nit táhne dávná rodinná tragédie opředená tajemstvím - smrt Berndovy matky. Na začátku a na konci se objeví postava francouzského spisovatele, který ve švédském městě Kiruna přednáší pro své čtenáře. Osud spisovatele se na krátkou chvíli prolne s osudem Bernda, který ve svém nitru volá o pomoc. Ta však přichází pozdě... Hrdinové touží po něčem, co by vyplnilo prázdnotu v jejich nitrech. Touží po lásce a štěstí, ale svým jednáním se od obojího spíše vzdalují. Nemusíte vlastnit obrovské jmění, abyste zjistili, že se takový problém může týkat i vás. Na začátku mi kniha připadala trochu nudná a chtěla jsem ji nechat nepřečtenou v nádražní knihovně. Pak jsem se přemohla a jsem ráda. Doporučuji, knížka vás donutí k zamyšlení.

Koka
09.05.2013 3 z 5

Dost překvapující, že autorka Francouzka zasadila děj do Švédska, ale asi jí ta země uchvátila, když knížku dedikovala příteli, který jí o Švédsku VYPRÁVĚL. Zdá se, že sama tam nikdy nebyla.


Autorovy další knížky

Thérèse de Saint Phalle
francouzská, 1930
1980  75%Mýtina
1973  73%Slunečnice