Mystika a erós

Mystika a erós https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478658/bmid_mystika-a-eros-Uij-478658.jpg 4 3 1

V dějinách náboženství můžeme vysledovat vždy dva proudy: jeden by rád dospěl k Bohu tím, že se zříká sexuality a pěstuje askezi a zdrženlivost; druhý zakouší Boha prostřednictvím sexuality a erótu. Obě cesty zřejmě odpovídají lidské zkušenosti. Mnozí pokládají sexualitu a erós za nebezpečí pro spiritualitu. Jiní naopak cítí, že právě sexualita by mohla být největší duchovní silou. Tato kniha se drží mystické tradice, která ze zkušenosti ví, že sexualita je pramen spirituality a že erós může člověka vést ke sjednocení s Bohem. Mystická tradice křesťanství chce onen neblahý rozkol mezi erótem a náboženstvím překonat, a uzdravit tak rozpolcené lidské srdce.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Alpha book
Originální název:

Mystik und Eros , 1993


více info...

Přidat komentář

Sigas
02.10.2014 3 z 5

Tato útlá knížka mi stylem připomínala seminární práci: Letem světem přes názory mystiků a teologů, psychologů a filosofů na téma mystika a sexualita. Je to přístup nutně těkavý a povrchní, poslouží snad pro základní orientaci v problému jako taková literatura o sekundární literatuře. Ale vezmeme-li v úvahu, že samotní mystikové měli vždy potíže s mluvením o své zkušenosti a vyjadřovali se jen s přemáháním a s vědomím neadekvátnosti svých slov, je ještě větší otázkou, nakolik je možné a případné mluvit o mystice s takovým odstupem. Mluvení o mystice je buď mystické a bezprostřední, nebo se z něj vytratila podstata. To jen k mému dojmu, že dva základní pilíře lidského života si zaslouží trochu víc původnosti.
Bez uvozovek je řečeno asi toto: Smyslovost a duchovnost jsou jako dvě postranice žebříku, který nás může vést k dokonalé lásce k Bohu.

Autoři knihy

Anselm Grün
německá, 1945
Gerhard Riedl
německá, 1950

Kniha Mystika a erós je v

Přečtených3x
Knihotéce5x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x