Myslet jako včela - Včelaření bez rojů a varroázy

Myslet jako včela - Včelaření bez rojů a varroázy https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516999/bmid_myslet-jako-vcela-vcelareni-bez-roj-uUR-516999.jpg 5 5 4

První díl dvoudílné série přináší vysoce efektivní metody chovu včel, které odpovídají vědeckému poznání 21. století. Autor RNDr. Roman Linhart, profesionální včelař a entomolog si v knize klade zásadní otázku, proč vymírají včelstva a proč se používá léčba, která nefunguje. Díky svým dlouholetým zkušenostem a hluboké znalosti biologie včely medonosné autor poskytuje snadné, osvědčené a efektivní rady, jak chovat zdravá včelstva, a představuje i praktické tipy, jak se bez drastických zásahů vyhnout rojení.... celý text

Přidat komentář

1871
06.01.2023 4 z 5

Více vědecká nauka - vědeckopopulární - o životě a vývoji včel a příbuzných druhů, než příručka pro včelaře.

Jonny
22.06.2022 5 z 5

Několikátá v řadě včelařských knih, ke kterým jsem se dostal. A zatím nejlepší - totiž nediktuje slepě, co a kdy se včelami dělat. Pokud autor něco radí, tak je vždy vysvětleno PROČ.

Jsem moc vděčný za vědecký přístup. A hodně mě potěšilo bližší představení Kleštíka včelího (varroa destructor).

Knize nelze upřít marketingový účel ve vztahu k termosolárním úlům. Myslím, ale, že je to ještě malá daň za všechno to vědění.


Kuzzie
06.02.2022

Uf. Předně bych tuhle knihu nedoporučila číst nikomu, kdo o včelách nic neví-jako jsem byla já. A nikomu,kdo moc nemusí matiku a fyziku -jako jsem já stále i po dočtení. Musela jsem si lehce nastudovat příručky začínajícího včelaře při čtení tohoto. Asi si říkáte,proč jsem nezačala něčím jednodušším..no proto,že jsem chtěla rovnou něco alternativnějšího. A i tak to pro mě bylo asi moc komerční,moc zaměřené na zisky, vyždímat z těch včel co to jde. Nemůžu autorovi ale upřít velké nadšení a úsilí,líbilo se mi,že se šťoural v různých teoriích a nebál se jít si svou cestou,že hledal a mnohdy našel odpovědi, které nenašel nikdo před ním. Občas příhodil i nějaký suchý vtípek. Třeba se jednou dostanu i k druhému dílu. Už z úcty k autorovi a že jsem při čtení zjistila,že nedávno zemřel. Pane Linharte, věřím,že ve vašich výzkumech budou pokračovat další a při nejmenším za posun v hubení roztočů od chemie směrem k přírodnímu, vám příroda i já moc děkujeme.

klimbim
15.03.2019 5 z 5

Zajímavá publikace, doporučuji každému včelaři k přečtení.