Muzeum nesplněných slibů

Muzeum nesplněných slibů https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435038/bmid_muzeum-nesplnenych-slibu-sNp-435038.jpg 4 30 13

Paříž, současnost. Muzeum nesplněných slibů je místem naděje i zklamání. Každý vystavený předmět byl kýmsi darován – plechovka od sušenek, svatební závoj, dětská botička. Každý exponát se stal zhmotněním trpké zrady. Muzeum je místem, kam si chodí lidé promluvit s přízraky své vlastní minulosti. Laure, majitelka a kurátorka, do muzejních sbírek také přispěla upomínkou na bolavé vzpomínky ze svého mládí... Praha, 1986. Laure se snaží usebrat z náhlé smrti svého otce a odlétá do Prahy. Za železnou oponou ji čeká šedivý svět protkaný netušeným nebezpečím. Snaží se pochopit temné politické proudy, které ovlivňují život ve městě, ale její svobodné mysli se to moc nedaří. To se změní, teprve když potká mladého muzikanta, disidenta. Zamiluje se do něj. A vůbec netuší, jaké to pro ni bude mít důsledky. Teprve po mnoha letech se dokáže Laure opravdu ohlédnout za svou minulostí a vnímat bez bolesti vášnivý vztah, který ovlivnil celý její následný život.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Domino
Originální název:

The Museum of Broken Promises , 2019


více info...

Přidat komentář

janadibelkova
28.12.2023 2 z 5

Vlastně skvělý nápad na knihu, ale bohužel jsem se nezačetla, něco málo chybělo, konec takový nijaký

Lena79
31.12.2021 4 z 5

Nezáživné vyprávění o vážných věcech, alespoň tak se při čtení této knihy honily myšlenky. Pravda, některé pasáže mi připadaly zajímavé, ale i tak si dovolím říct, že se to dalo uchopit lépe. Kniha byla pro mě utrpením, fakt jsem se musela nutit, abych to vůbec dočetla. Jedna věc se ale musí nechat, autorka si poměry v socialistickém Československu opravdu pečlivě nastudovala.


Vlašule
05.11.2021 4 z 5

Celou knihou mě provázela myšlenka:Kdo nezažil, nepochopí. Po přečtení musím říct, že paní spisovatelka, ač nezažila, pochopila. Je to napsané pěkně, pokud se vůbec dá použít takové slovo k tak hnusné době. Rozhodně zajímavá kniha, kterou by si měli lidé přečíst, aby se na ty hrůzy nezapomnělo.

Kaja1
24.10.2021 3 z 5

Trvalo než jsem se začetla, člověk žil, v té pro naši zemi hrozné době a přitom neměl ani tušení, co všechno se děje. Je to strašné v jaké nevědomosti jsme žili, kdy nám bylo předkládáno jen to, co režim dovolil.

kikies
12.05.2021 2 z 5

Kniha mě velice zaujala a lákala, ale asi jsem měla příliš velká očekávání. Není to špatné, ale opravdu takové lehce unylé, neslané nemastné. Zajímavé téma s nevyužitým potenciálem; pořád jsem čekala něco víc... a nedočkala jsem se. Škoda.

LahoferRose
26.01.2021

Bohužel, knih, které jsem ne dočetla je pomalu, ale přeci i u mě se najdou. Tato kniha byla darem, ale musím říct, že mne zaujala (zejména přebalem). Když jsem však začala číst, tak se mi četla velice špatně. Vše je pro mne popisování hrozně tezkopádně. Po přečtení 2 stran jsem už měla pocit, jako bych jich přečetla 50. Nic se nedělo a ještě k tomu děsně táhlo. Kniha mi neutíkala při popisech událostí, při myšlenkových pochodech, při dialozích... Snad poprvé jsem prokrastinovala jen abych nemusela číst.

Marcela52
23.01.2021 5 z 5

Příběh mladé Angličanky, která v 80. letech přijíždí do Prahy, aby si vyřešila své rodinné problémy, mě zaujal od první stránky. Autorce se podařilo věrohodně a velmi plasticky popsat život v tehdy nesvobodném Československu a v druhé dějové lince také život této mladé ženy v Paříži. Osudový vztah, který prožila jako dvacetiletá v Praze ji ovlivní na celý život, a tak je vlastně i Muzeum nesplněných slibů, které později v Paříži založila, pokusem vyrovnat se i s vlastní bolestnou vzpomínkou. Je to příběh, který si budu dlouho pamatovat. Dost mě zasáhl, protože jsem si vybavila dobu před sametovou revolucí, která byla dobou mého mládí.

Jana_Hlus
27.11.2020 2 z 5

Skvělý název knihy, slibná anotace, perfektně vymyšlený příběh. Ale to zpracování! Vůbec mě to nevtáhlo do děje, přestože zrovna na tuto knihu jsem se tolik těšila (2/5)

ajaworld
24.11.2020 5 z 5

Velice čtivé: Praha v době estébácké-Berlín po pádu zdi-současný Pařížský životní styl. Protkáno napínavým příběhem o zmařeném vztahu. S blížícím se koncem jsem byla napnutější a napnutější, zda-li se nakonec dozvím stále přítomnou otázku: "jak ON skončil". Vůbec to nebylo špatné. Zajímavě protkané dějové linky. Muzeum byl hodně neotřelý nápad...
Překvapující je autorčina velice dobrá znalost tehdejších českých reálií a uvažování lidí za socialismu...my, co si to pamatujeme, musíme nutně říci: ano, bylo to tak.

plamínek21
01.11.2020 3 z 5

Zajímavý námět zejména pro pamětníky normalizačního Československa - mladinká Francouzka a rockový disident se do sebe zamilují v Praze 80. let minulého století. Ve druhé časové rovině pak už ona jako zralá žena v Paříži provozuje muzeum nesplněných slibů a vzpomíná na svou dávnou lásku....každopádně knížka postrádá švih, je bez šťávy a jiskry - protrápila jsem se do konce, ale bez většího požitku z četby.

denisa7430
02.10.2020 3 z 5

„Nic v životě není tak, jak se slíbilo.“
„Minulost je s námi pořád, ať chceme nebo ne.“
„Každá lidská bytost má právo na svobodné umělecké vyjádření.“

To jsou tři citace z knihy, které ji, dle mého názoru, perfektně vystihují.

bookcase
29.09.2020 4 z 5

Pro někoho, kdo miluje úderné příběhy, to bude asi příliš rozvláčné, ale vcelku se jedná o čtivý příběh s jednou etapou našich dějin.

evasamankova
10.09.2020 4 z 5

Muzeum nesplněných přání je velmi zajímavá a vydařená kniha. Příběh seskládaný ze tří časových období je plný slibů, lásky i pod kůži zalézajících obav. Po plytké úvodní třetině se děj dostal do obrátek a vydrželo mu to až do konce.

Autorovy další knížky

Elizabeth Buchan
britská, 1948
2020  73%Muzeum nesplněných slibů
2008  77%Pomsta ženy středního věku
2009  67%Druhá manželka

Kniha Muzeum nesplněných slibů je v

Přečtených39x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených1x
Knihotéce55x
Chystám se číst87x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x