Múza z lodi Argó

Múza z lodi Argó https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/294004/mid_muza-z-lodi-argo-kx8-294004.jpg 4 35 8

Píše se rok 1949 a Islanďan Valdimar Haraldsson, svérázný osmdesátník se zvýšeným zájmem o vliv konzumace ryb na vyspělost nordické rasy, se ocitá na palubě dánské nákladní lodi směřující na své vůbec první plavbě k tureckému pobřeží Černého moře. U kapitánova stolu, k němuž je přizván, se Valdimar seznamuje s druhým kormidelníkem Kaineem. Z něj se vyklube pozoruhodný vypravěč, který po večerech baví posádku příběhem o tom, jak se s Iásonem a dalšími Argonauty plavil do Kolchidy pro zlaté rouno. Obě výpravy jsou však záhy přerušeny: MS Elizabeth Jung-Olsenová čeká na náklad surového papíru v jednom z norských fjordů, bájná Argó musí zakotvit u břehů ostrova Lémnos, kde se tolik očekávané milostné hrátky s tamními obyvatelkami promění v několik měsíců trvající noční můru. Pojítkem mezi těmito dvěma světy je kousek ztrouchnivělého dřeva - ve skutečnosti lidským hlasem obdařený úlomek přídě mnoha hřeby sbitého korábu Argó.... celý text

Literatura světová Romány Mytologie
Vydáno: , Dybbuk
Originální název:

Argóarflísin , 2005


více info...

Přidat komentář

Jorgito
18.03.2020 2 z 5

Tady se hodně ztratíte, co je vlastně sen, co je realita a o čem to tedy je..vy, co máte rádi přímou linku děje, určitě nečíst, vy, co máte rádi experiment, s chutí do toho

Kvítek84
29.07.2019 1 z 5

Jediným plusem této knihy je její povedený přebal, kterým jsem se nechala zlákat. Jinak dílo, co jde zcela mimo mě. Po přečtení jsem si kladla otázku: "O čem že to vlastně bylo?!"


SBH
08.05.2018 1 z 5

Nad touto knihou uvažuju, podle čeho se v literárním světě měří kvalita díla. Prostý děj popisuje výlet záštiplného staříka Valdimara, fašistu přesvědčeného o nadřazenosti nordické rasy a zloděje. Celé putování se ovšem smrskne na kotvení v norském přístavu, kde je na loď nakládán surový papír. Těžiště asi mělo být ve vyprávění kormidelníka Kainea, jinak také Argonauta, ženy/muže/racka a hodináře. Skrz jeho promluvy se dozvíme převyprávěné části starých řeckých bájí. A nakonec se celá loď promění v jakousi zeměplošskou entitu, podivné obří hodiny, ačkoli na jiném místě textu je čtenář oblažen i výňatkem z roční účetní zprávy loďařské společnosti.
Jedinou hvězdu dávám za to, že byl tento blábol opravdu krátký. Ale na to, aby se mi kniha líbila, nejsem dost snob.

iz67
21.01.2018 4 z 5

Taková krátká hříčka. Moc hezky se to četlo, vlastně taková malá báj, kde pod povrchem tušíte něco...

Manifest blech
24.10.2017 4 z 5

Krásné splynutí se severskými mýty.

zazvorek
14.12.2016 4 z 5

Island, Dánsko, Norsko, řecké báje, mluvící dřevo, "sladký papuchalk", bezdomovec Iásón, stařecké radovánky, znásilňování bohy, smradlavé ženy, ryby, ryby a zase ryby... co z toho může vzniknout? Originální, rychle plynoucí příběh s velmi vtipným závěrem a jakýmsi tajuplným - snad Poseidonovým? - spodním proudem.

TakySimona
28.06.2016 5 z 5

Tohle je přesně ten styl vyprávění, které chci čítávat. Opakovaně. Na hladině klid, v hloubce archetypální bouře. Navíc podané s lehkostí a ironií mazaného lišáka, který zabíjí, jen když má hlad.

Naprosto stejným dojmem na mě působil samotný autor, na besedě se severskými autory ve studentském klubu v Celetné, v rámci Světa knihy.

K jednotlivým motivům a scénám knížky se můžete opakovaně vracet a promýšlet, domýšlet a snažit se je pochopit v souvislosti s vašim osobním příběhem. A co na tom, že vy se OBVYKLE z člověka na ptáka (a opačně) neměníte.

Jednou větou?
Kterak suchar díky naslouchání starým příběhům a krádeži k malému, ale sytému štěstí přišel.

puml
24.06.2016 4 z 5

Typický Sjón se všemi klady i zápory. Magický nebo spíš mythický realismus na islandský způsob, aneb jak se mýtus stává realitou. Rychlý spád děje, nečekané zvraty, pár zbytečných postav, hutná a podivná atmosféra jak z filmů Davida Lynche a několik okamžiků, kvůli kterým Sjóna řadím k nejlepším současným spisovatelům - viz mikropříběh náhodného nalezení lodi Argó bezdomovcem Iásónem. Ale být to delší, tak by to byla hrozná splácanina. Sjón, na rozdíl od ostatních jemu podobných autorů, kteří mísí realistické s fantaskním, ví kdy přestat a nenechává se unášet bezbřehou imaginací čítající stovky stále stejných stran (a že by to v tomto případě šlo, o tom žádná) ve stylu: "čumte, jak mi to jde a to se teprve dostávám do rauše..." Ne, Sjón naznačí, popíše jen co je nutné a pak se jako správný mistr stáhne a nechává nás v nejistotě, v otevřeném světě plném temných zákoutí. Doporučuji.

Štítky knihy

mořeplavba islandská literatura řecké báje

Autorovy další knížky

Sjón (p)
islandská, 1962
2008  81%Syn stínu
2015  77%Měsíční kámen
2016  71%Múza z lodi Argó
2024  0%CoDex 1962

Kniha Múza z lodi Argó je v

Přečtených47x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce23x
Chystám se číst29x
Chci si koupit5x