Muž za zdí

Muž za zdí https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389674/bmid_muz-za-zdi-Za2-389674.jpg 3 50 18

Román Muž ve zdi má tři hlavní hrdiny: starý činžák ve Stockholmu, starého pána, který z něj nikdy nevychází, a devítiletou holčičku, která se zrovna přistěhovala. Každý z nich skrývá mnohá tajemství. Starý pán (W) i děvčátko Alva obtížně komunikují s ostatními lidmi, a tak to zkoušejí po svém: W si v domě vystaví labyrint tajných chodeb, z kterého špehuje nájemníky, Alva se snaží spiritistickými seancemi spojit s mrtvou babičkou, u které by snad našla pochopení. Ale svět nemá tajemství rád, a tak je nepravděpodobné přátelství Alvy a W odsouzeno k tragickému konci.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Man In The Wall , 2016


více info...

Přidat komentář

Viopes
11.11.2021 4 z 5

Knihu jsem si užívala, je čtivá. Příběh sice málo uvěřitelný, ale proto čtu různé žánry. Ano, autorka mohla jít trošinku víc do hloubky duše hlavních postav. Závěr jsem nečekala.

MMacicekk
09.08.2021 3 z 5

První polovina příběhu mě udržovala v pozornosti, byla jsem napjatá, co se na další stránce objeví a čím nás autorka překvapí. Můžu říct, že zpočátku mě příběh směrem, kterým se ubíral, dokázal překvapit vývojem událostí. Bylo to zřejmě i tím, že z anotace jsem si přečetla pouze první větu. Druhá polovina byla ovšem velmi bizarní. Už jen podivné přátelství starého podivínského muže s mladou holčičkou působilo zvláštně. Autorčin nápad nebyl špatný, ale provedení bylo horší. Bydlení muže za zdí a jeho pozorování obyvatel domu působilo dost nereálně, ve skutečnosti si neumím představit, že by si minimálně odlišných stavebních proporcí nikdo nevšiml. Spokojená bohužel nejsem ani se závěrem, který byl na mě příliš rychlý, nedokončený a neuzavřený. Neobstojí ani nepochopitelné jednání postav, co se týče uvěřitelnosti. Knihu hodnotím nakonec jako průměr.


Roseblood
06.01.2021 5 z 5

Muž za zdí je úžasná kniha, četla jsem ji jedním dechem, bezva námět. Příběh o dvou osamělých smutných duších, starším pánovi, který nikdy nevychází a malé holčičce v jednom činžovním domě.

čtivé a napínavé, moc moc se mi to líbilo a vřele doporučuji

hodnocení: 5/5*

blackoutzuzi
13.05.2020 2 z 5

Od knihy jsem neměla žádná velká očekávání - spoléhala jsem pouze na to, že mě tento thriller připraví pár děsivých chvil. No, nepřipravil. Ačkoli pár scén bylo celkem zvrácených, strach a jemu podobné emoce ve mně nevyvolaly. Opravdu velká škoda, protože námět je to nápaditý. Nebudu tvrdit, že já bych to napsala líp, to rozhodně ne. Nicméně některé scény byly zbytečně zdlouhavé a ty, u kterých jsem potřebovala vědět víc, byly naopak zmíněny jen povrchově. Zářným příkladem toho je závěr knihy, který byl (alespoň pro mě) zbytečně uspěchaný a otevřený. Klidně bych ocenila ještě tak 100 stran navíc a byla bych snad spokojenější. A hlavní postavy příběhu? Jejich vztah pro mě nebyl absolutně uvěřitelný a působil až zvrhlým dojmem..

Hvězdinka
16.11.2019 1 z 5

Ztráta času...

jarin58
12.09.2019 5 z 5

Tohle mělo šťávu.

Heide
07.09.2019 5 z 5

Čtivá, napínavá kniha se zajímavým dějem. Nic podobného jsem zatím nečetla. Za mě tedy pět hvězdiček.

jindra3953
26.07.2019 3 z 5

Jsem na rozpacích. Dějová linka pana W. - proč ne, ale malá čarodějnice byla na mě trochu moc.

Leniik33
10.07.2019 5 z 5

Perfektní kniha. Napínavá, ujetá, překvapivá. Styl autorky mi sedl a příběh má neskutečný spád. Podobnou knížku jsem ještě nečetla a tak jsem ji hlatala od první do poslední stránky.

Michelle95
20.06.2019 3 z 5

Z knihy jsem úplně v šoku. Je to moje třetí kniha od autora pocházejícího ze Švédska. Na to, jak moc se propagují švédské thrillery, musím doznat, že mám snad největší smůlu. Nejdříve jsem četla Tekutý písek, poté Konec léta a nyní Muž za zdí a vesměs ze všech třech různých autorů jsem zklamaná. Muž za zdí mě ze začátku dost bavil a přečetla jsem 70 stran jako nic na jeden zátah, než jsem musela jít dělat něco jiného, ale zbytek knihy pro mě začal být na hlavu. Celou dobu se mi příběh teda četl dost dobře, čtivé to je, o tom žádná, ale sakra.. Co to bylo? Docela psycho! Teda, jako já mám hrozně ráda psycho thrillery a čím víc psycho, tím líp. Ale jakmile do toho někdo začne motat satanismus a bůh ví co ještě, tak mi to přijde jako psycho ve zcela novém rozměru a prostě za mě ne! Ve finále jsem měla milion otázek, které v knize nebyly vůbec zodpovězené a už mi to vlastně i ke konci trochu přišlo, jako když autorka měla skvělý nápad a potenciál k psaní a pak si řekla: "a jejda, on je to docela shit, no tak to rychle zakončíme nějakou mrkvovinou, ať je to dopsaný a třeba to vyjde příště líp". Fakt nevím, nejsem žádný soudce, ale z vlastní zkušenosti jako autora bych to viděla asi takhle. Minimálně já jsem pár příběhů dost odflákla, když se mi to začínalo ubírat divným směrem a inspirace si vzala dovolenou. Možná si za tím, co v té knize autorka stojí a celé to je, jak zamýšlela, ale pro mě je to prostě svým způsobem nedodělaný a ve finále prostě hrozně zvláštní a nevím ani pořádně, co si teď o tom myslet. Líbilo se mi, jakým stylem to bylo psané. Čtivé to bylo peckově, ale prostě chvílemi jsem si říkala, do prčic, co to zase do háje čtu?

Lusle
19.06.2019 2 z 5

Bylo to zajímavé téma, ponuré a depresivní.

Izu
30.05.2019 2 z 5

Ale jo, bylo to zajímavé.Přišlo mi to na podobné vlně jako Zatím co spíš, nebo Muž pod schody.Ovšem vadil mi vývoj Almy, která mi přišla přes vykreslení její chytrosti hloupá a konec velmi nevěrohodný.Neumím si představit, že by se takhle dítě zachovalo.

invocation11
24.05.2019 2 z 5

No, taková soft verze hororů Zatímco spíš a The Boy, ale mnohem mnohem slabší. Nemám ráda, když se autoři strašně moc snaží dát dohromady co nejvíce témat a žánrů, co teď zrovna letí – sociální drama a domácí násilí, osmělost, šikana, vúdú a nadpřirozené jevy, k tomu nějaká ta vraždička, aby to mělo jó grády... celé to potom působí jako slátanina a paskvil. Co to vlastně mělo být? Drama? Detektivka? Thriller...?

Dozvídáme se hafo informací o nájemnících, kteří v příběhu vlastně nijak dále nefigurují a snad by i nakonec bylo lepší, kdyby zůstali anonymní (TO by mělo tu pravou tísnivou atmosféru). Naopak nějaké další pochody, činy a vnitřní motivace hlavních postav chybí, nebo jsou jen naznačené a dále nerozpracované. Za mě je tam moc do očí bijících náhod, bez kterých by příběh sám o sobě pokulhával. Závěrečná stránka, dvě jsou aspoň konečně něčím víc, poentu to má, ale jako celek mi přijde téma naprosto nevyužité. Kniha slibuje, že nás všechny stopro vyděsí, ale mě tedy ani náhodou...

Heli20
19.05.2019 5 z 5

Kniha se mi moc líbila.Trochu mi námětem připomínala knihu Obyvatel.Napínavé a čtivé do poslední stránky.

jasmína
17.05.2019 5 z 5

Kniha se mi líbila, chvílemi to mělo grády Mistra napětí Hitchcocka. Určitě mrknu po dalších knihách autorky.

Ophelie
06.05.2019 1 z 5

Tak tato kniha byla pro mě bohužel velikým zklamáním...ačkoliv obálka i anotace vypadaly slibně. Musela jsem se při čtení opravdu přemlouvat, abych knihu dočetla až do konce. Děj byl nezajímavý, zdlouhavý, místy nudný, nulové napětí... Bohužel se mi kniha nelíbila.

aydam
17.03.2019 4 z 5

Napínavý, ponurý, místy drsný příběh obyvatel jednoho domu ve Stockholmu. Přišlo mi, že všichni zmínění jsou něčím pokřivení, nešťastní, neschopní vyjádřit své pocity nejbližšímu okolí a komunikovat s nimi bez afektu.
Díky kratším kapitolám čtení rychle plyne k překvapivému rozuzlení.

Nikollinka
19.02.2019 1 z 5

Kniha mě velmi zaujala svou obálkou.. očekávala jsem dobrou, lekavou knihu, ale.. moje očekávání bohužel nenaplnila. Lekavá ani strašidelná nebyla spíš místy docela nechutná. A to co sama devítiletá holka ví a provozuje, nad tím mi zůstal rozum stát. Tuhle knihu bohužel doporučit nemůžu a znovu si ji určitě nepřečtu.

Autorovy knížky

Emma Angström
švédská, 1982
2019  63%Muž za zdí

Kniha Muž za zdí je v

Přečtených69x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených3x
Knihotéce78x
Chystám se číst60x
Chci si koupit14x
dalších seznamech1x