Muškátový oříšek

Muškátový oříšek https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155343/bmid_muskatovy-orisek-2o0-155343.jpg 4 3 2

V autobiografické próze, která je pásmem záznamů a úvah inspirovaných putováním do Indonésie, se Lubomír Martínek mimo jiné soustavně vymezuje vůči životnímu stylu založenému na těkavě povrchní konzumaci zážitků. Jeho Muškátový oříšek tak není jen osobitým, „antituristickým“ cestopisem, ale také polemicky zahrocenou esejí o „běžných povinnostech člověka“, který se rozhodl na svých cestách vzdorovat myšlenkovým stereotypům a kulturním předsudkům. Vzor kázně v myšlení a stylu, která je předpokladem takto vedeného zápasu o neodvozený výraz, Martínek nachází zejména v románové tvorbě Josepha Conrada a Roberta Musila, již v textu průběžně reflektuje.... celý text

Přidat komentář

Dax
14.02.2016 4 z 5

Necestopis o zemích Josepha Conrada, glosující jejich postupné změny (většinou k horšímu), vtipně porovnávající mentalitu "bílých" a domorodců, a autorův vztah k hodnotám a zemím, tak, jak to umí nastínit právě cestování. Pro mě příjemné pozastavení plné zajímavých myšlenek.

evelinaevelina
27.05.2013 4 z 5

Je to mé první setkání s Martínkem - a vůbec ne špatné. Hovořit o cestopise, protože se autor pohybuje po Indonésii a komentuje svým osobitým způsobem vše co vidí, koho potká, co pocítí, na co si vzpomene, by bylo ovšem zcestné.
To co na své cestě vidí nebo zažívá, mu je především podnětem pro vzpomínky (často na neblahé časy totalitních Čech) nebo polemiky s různými "životanázory" a životními styly.
Ve druhé části více cituje cvé oblíbence J.Conrada a R.Musila a vždy v tom směru něco zrcadlí z tamního prostředí nebo svých úvah.
Při psaní (pro mě krásně čtivě) střídá odstavce klasického vyprávění s odstavci krátkých vět nabitých silou myšlenky.
"V restauraci tři páry. Pitvoření, otlemenost, vulgarita:prostě si užívají prázdnin. Obvyklé chování bytostí zbavených tíživého dohledu rodné hroudy. Rychle vše, nač nemám doma odvahu. Vše dovoleno, domnívají se Orang Američané."