Musée d'Orsay

Musée d'Orsay https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453994/bmid_musee-d-orsay-kuY-453994.jpeg 5 2 1

Musée dOrsay, které je ve světě známé především díky mistrovským dílům impresionistů, má ve svých sbírkách tisíce maleb, soch i předmětů užitého umění od nejlepších umělců druhé poloviny 19. a počátku 20. století.

Obrazové publikace Umění
Vydáno: , Könemann (Německo)
Originální název:

Musée d'Orsay , 2017


více info...

Přidat komentář

xulij01
17.02.2024 4 z 5

První, co zaujme, jsou rozměry knihy, na výšku cca 32 cm a na šířku zhruba 28 cm. Díky velkému formátu vyniknou krásné reprodukce jednotlivých děl, papír je opravdu kvalitní a grafické stránce není co vytknout. Je hodně zajímavé sledovat, jak se vyvíjel vkus, mnohá díla byla ve své době odsuzována, ale jejich nadčasovou krásu a uměleckou hodnotu potvrdil čas (a naopak, mnozí malíři, kteří ve své době byli považováni za výtečné, upadli do zapomnění).

Textu v knížce najdeme ale opravdu jen poskrovnu, vesměs je to u každého uměleckého stylu jen pár vět. Je to způsobené i tím, že text je souběžný rovnou v šesti jazycích: slovensky, anglicky, řecky, polsky, rumunsky, česky. U zobrazených děl se dozvíme autora (jeho rok narození a smrti), název díla, rok vzniku, rozměry, technika. Pokud tedy čtenář hledá knížku, kde by se dozvěděl větší množství informací o nejvýznamnějších uměleckých směrech druhé poloviny 19. a počátku 20. století, tak bude muset hledat jinde. Komu nevadí malé množství informací, tak ať si moje hodnocení klidně o něco zvedne.