Můj život v Severní Koreji

Můj život v Severní Koreji https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526052/bmid_muj-zivot-v-severni-koreji-654ea7c05a1c6.jpg 5 33 9

Mladá žena ze Severní Koreje Pak Čihjon vypraví svůj životní příběh, který patří k vzácným svědectvím o této nejuzavřenější zemi světa. Kniha, napsaná s jihokorejskou krajankou Čche Serin, zachycuje zároveň unikátní sblížení dvou Korejek ze dvou na smrt znepřátelených států. Korejská lidově demokratická republika (KLDR) připomíná vězení pod širým nebem, ze kterého není úniku. Uspěla jen hrstka mužů a žen. Pak Čihjon je jednou z těchto vzácných přeživších. Podařilo se jí uprchnout, a to dokonce dvakrát. K útěku se odhodlala ve svých 29 letech po té, co byla svědkem mnoha utrpení. Její vzpomínky realisticky a bez sentimentu vykreslují šokující poměry v patrně nejtvrdší diktatuře světa.... celý text

Přidat komentář

Crozz
05.04.2024 4 z 5

Několikátá knížka na téma Severní Korea a opět velmi čtivé, znepokojující a šokující, co je ten režim zač.

Kopretina_aku
31.03.2024 5 z 5

Tato kniha se od jiných knih o Severní Koreji liší v tom, že ji napsala Jihokorejka. Bylo zajímavé číst o tom, jak na Severokorejce pohlížejí v Jižní Koreji a opačně. A nakonec se obě země spojí alespoň symbolicky v jednotnou Koreu díky přátelství obou žen.


tuntavala
28.03.2024 5 z 5

Setkani dvou tak odlisnych kultur, ktere vedlo k vystrizliveni a smireni obou.

Vivienca
19.03.2024 3 z 5

Možná jsem čekala něco trochu jiného. První polovina knihy popisuje život v Severní Koreji prostřednictvím příběhu hlavní hrdinky a přesto je popis odosobněný, téměř reportážní. K hlavní hrdince Pak jsem si proto nevytvořila žádný vztah a ačkoli popis reálií ze života Korejců byl tristní, osud samotné Pak jsem nijak osobně neprožívala.

Autorka se občas pozastavila nad zvláštní rozporuplnou chemií, která mezi ní (spisovatelkou) a hlavní hrdinkou (vypravěčkou příběhu) zprvu převládala. Jako dva cizokrajní ptáci, kteří se ostýchavě pozorují a jeden druhému nevěří. Ani to se mi však nedařilo s oběma ženami "prožít" a pochopit.

Druhá půlka knihy resp. tam, kde se Pak dostává do Číny je už o něco osobnější a z mého pohledu je i samotný příběh zajímavější. Autorka se přesto dál snaží držet faktického výkladu událostí, jakoby se sama bála jít hlavní hrdince více pod kůži a být osobní. Je tam spousta momentů, které by stálo za to více a hlouběji rozepsat, dát jim větší prostor. Možná to byl autorčin záměr - vyhnout se patosu, zůstat stroze objektivní, držet se faktů... ale nemůžu se ubránit dojmu, že to knížce moc neprospívá, spíše naopak.

Hlavní hrdinka je tak pro mě těžko uchopitelná osoba, která sice našla odvahu převyprávět svůj traumatizující životní příběh, přesto mi ale zůstává vzdálená a cizí. Asi jsem čekala něco jiného nebo něco víc, takže ačkoli jsou svědectví děsivá a otřesná, dávám pouze tři hvězdy.

Vendy225
03.02.2024 5 z 5

Tak tohle byla hodně drsná kniha. Byla o tom, co vše člověk dokáže přežít, jak se lidé dokáží zmanipulovat a rozhodně bych takhle nikdy žít nechtěla. Neustálý strach, dril, stres, pomluvy, hlad. Hrůza...

tereza1964
02.02.2024 5 z 5

Kniha věrohodně popisuje život v KLDR, útěk a snahu přežít. Je neuvěřitelné, co člověk vydrží.

mtea
04.01.2024 5 z 5

drsná kniha, smutná, k zamyšlení, přidala bych k povinné četbě na základní škole

Lucina88
26.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Naivně jsem si myslela, že to útěkem přes hranice končí, ale bohužel...
Hrůza, nejhorší na tom je, že se tyhle svinstva páchají v 21.století,kdy už dávno tomu má být zabráněno!

eva3992
10.12.2023 4 z 5

Když bylo Pak Čihjon dvacet devět let, rozhodla se, že uteče ze své vlasti – Severní Koreji. Teprve až v dospělosti pochopila, kam se KLDR ubírá a že není normální takto žít. Útěk se jí podařil až na podruhé, nyní žije v Anglii a rozhodla se uveřejnit svůj příběh, aby celý svět mohl vidět, jaké podmínky v KLDR panují.

K práci na své knize si přizvala Čche Serin, jihokorejskou spisovatelku. Díky tomu je zde skvěle zachycen rozdíl těchto dvou zemí a jejich obyvatel. Ženy, které byly vychovávány k tomu, aby jedna druhou nenáviděla, se díky knize spolu sblíží a spřátelí. Životy, jež rozdělovala 38. rovnoběžka se nyní protnuly navždy.

Život v Severní Koreji je pro nás nepředstavitelný. Při čtení se mi ani nechtělo uvěřit, že se jedná o skutečný příběh. Měla jsem pocit, že čtu fikci, ale jen pro to, že můj mozek odmítá uvěřit, že se ještě v dnešní době dá takto žít. Hrůza.

Pak Čihjon svůj příběh líčí bez sentimentu, tak jak svůj život vnímala, od dětství až po dospělost. Je zde skvěle ukázán vývoj – bezmezná důvěra systému až po prozření. Hladomor a diktatura, kontroly každého kroku, nesmyslná nařízení. Neskutečné a nepochopitelné.

Knihu by si měli povinné přečíst všichni a nebála bych se ji zařadit do doporučené četby ve školách. Silné čtení, o to více, že se to stále ještě děje.

Štítky knihy

útěk Severní Korea totalitní režimy Jižní Korea

Autoři knihy

Serin Čche
jihokorejská
Čihjon Pak
severokorejská, 1968

Kniha Můj život v Severní Koreji je v

Právě čtených4x
Přečtených37x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst51x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x