Můj život a dílo

Můj život a dílo https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391224/bmid_muj-zivot-a-dilo-Zp5-391224.jpg 5 12 5

Na počátku byla touha vynalézt samostatně pohybující se stroj, který by měl všestranné využití při práci na farmě a zbavil by tak zemědělce těžké manuální dřiny. A výsledkem byl automobil, který se poprvé v historii stal dostupným široké veřejnosti a svému tvůrci, Henrymu Fordovi, přinesl na poli podnikání fenomenální úspěch. Henryho Forda dnes známe především jako otce slavné automobilové značky, ale spojujeme si jej například i se zavedením osmihodinové pracovní doby, volných víkendů či jako průkopníka mechanické automatizace. Nejen díky tomu se stal jedním z nejbohatších a nejvlivnějších lidí své doby, ale i celého 20. století. Jak se mu z malé dílny v garáži podařilo vybudovat světové výrobní impérium? Své nadčasové zásady a principy, na kterých stavěl, Ford otevřeně sděluje v tomto nevšedním autobiografickém textu, který spíše než životopisem je jakousi podnikatelskou příručkou, jejíž nesčetné praktické rady mohou nalézt uplatnění i v dnešní době.... celý text

Biografie a memoáry Ekonomie a obchod Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Stair Jumper
Originální název:

My Life And Work , 1922


více info...

Přidat komentář

Vincenzoci
23.07.2022 4 z 5

Opravdu velice zajímavá kniha, která se však těžko hodnotí - na jedné straně je to propagace a to nelze popřít, na druhé straně je to jen ukázka, že stačí chtít a u práce přemýšlet. Samozřejmě musíme mít na paměti, v jaké době se vše dělo, za jakých podmínek a okolností (na domácí půdě i ve světě), což v mnoha ohledech bylo přínosné i přitěžující. Chvílemi jsem si připadal jak při čtení Tomáše Bati (asi tím, že oba byli průkopníky v mnoha ohledech, měli vize, přemýšleli a také se dívali do budoucnosti). Trochu těžko se mi to četlo, ale zase bylo dobré doplnění články z novin, prohlášení atd.

Hobo
06.09.2021 5 z 5

Skutečně fascinující. Uplatňované principy však nejsou propaganda, protože čistá mysl propagandu nepotřebuje. Koneckonců fakta jsou dostatečně vypovídající.
Nevadí proto ani to, že knihu začal psát v době, kdy zamýšlel kandidovat na prezidenta, když však předčasně nastoupil Coolidge, od kandidatury odstoupil. Samozřejmě že se často setkával s odporem, podezříváním a útoky. S tím nutno počítat...


Jonny
10.02.2020 4 z 5

Fascinující kniha. Místy bylo těžké držet si odstup - je třeba mít na mysli, že kniha byla napsaná jako propaganda Henryho Forda.

Nejvíc mě fascinovaly úseky, kde byla popisována výroba v továrně a to jak byl Ford posedlý systematizací, vylepšováním a optimalizací.

Vero_Deer
16.12.2018 5 z 5

Každý podnikatel, manažer, rodič a vůbec každý člověk, který chce být světu prospěšný by si měl přečíst tuto knihu. Henry Ford sdílí principy, které jsou platné dodnes - a hlavně jsou právě dnes jako nikdy žádoucí. Odnáším si z této knihy hlavní myšlenku: cesta k úspěchu je: mít čistý záměr být světu užitečný a vědět, jak neplýtvat v procesech.

Affares
14.12.2018 5 z 5

Na úvod musím vyseknout velkou poklonu překladateli za naprosto dokonalý překlad a za bravurní poznámky a vysvětlivky, které skvěle doplňují informace do kontextu doby. Co se týká knihy, je v podstatě 100 let stará a dává nahlédnout do uvažování nejvýznamnějšího zakladatele moderního průmyslu a s ním i systému a života, jak jej známe dnes. V knize se omílá několik základních bodů: naivita Forda v některých otázkách fungování společnosti, jeho doslova až posedlost prací a organizací a popis tehdejšího stavu Ameriky po první světové válce. Hodně věcí, tím že byly nové, předkládá jako něco jasného, což v té době bylo, ale dnes již víme, že se mýlil. Ford byl vizionář ale také velmi tvrdý, pokud s ním někdo nesouhlasil. Velice často píše o tom, že se musí platit zaměstnancům, aby oni měli peníze na další fungování ekonomiky. Nicméně přesně toto ho málem později položilo a propustil 2/3 všech lidí (kniha toto předchází). Nejedná se o jeho životopis ale spíše soubor myšlenek a teorií jeho tehdejšího díla. Doporučuji každému, kdo se o něm chce dozvědět více i těm, kdo se chtějí dozvědět něco o počátcích průmyslu.

Kniha Můj život a dílo je v

Přečtených16x
Doporučených3x
Knihotéce16x
Chystám se číst32x
Chci si koupit20x