Můj soused Hitler - vzpomínky jednoho židovského dítěte

Můj soused Hitler - vzpomínky jednoho židovského dítěte https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236952/bmid_muj-soused-hitler-vzpominky-jednoho-236952.jpg 4 11 4

Období nástupu nacismu a jeho následného teroru zůstává nadále nevyčerpatelným zdrojem svědectví z řad jeho odpůrců a obětí. Vzpomínky historika Edgara Feuchtwangera, synovce známého německého spisovatele Liona Feuchtwangera, které poprvé sepsal ve svých 88 letech a vydal s pomocí Bertila Scaliho, jsou jejich dalším překvapivým příkladem: ve vyprávění, jehož působivost umocňuje přítomný čas, se autor vrací do doby, kdy žil od svých pěti do čtrnácti let s rodinou v Mnichově v těsném sousedství Adolfa Hitlera. Zejména na mladé čtenáře - ale nejenom na ně - bezpochyby silně zapůsobí Edgarova upřímná výpověď židovského chlapce, do jehož každodenních radostí dětství, prožívaného v bezpečí domova i na dalších oblíbených místech Bavorska, obklopeného láskou rodičů, chůvy i širokého příbuzenstva, postupně proniká hrozba nebezpečí, spojená s osobou souseda odnaproti, jež Edgar zpočátku nechápe: zatímco v prvních letech školní docházky se pyšní kresbami, na nichž dominuje hákový kříž nebo Hitlerova fotografie, o několik let později se s pocitem vědomé nenávisti, již zcela ztotožněn se svými židovskými kořeny, ocitá osamocen mezi spolužáky – členy Hitlerjugend. Většině členů rozvětvené rodiny Feuchtwangerů se podařilo z Německa včas uprchnout, Edgarovi rodiče téměř zázrakem přežili, ale jeho teta Bella zahynula v Terezíně. Sám Edgar se v roce 1939 dostal do Velké Británie, kde se ho ujala jedna rodina v Cornwallu. Vystudoval univerzitu v Cambridge a žije u Winchesteru.... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Triton
Originální název:

Hitler, mon voisin: Souvenirs d’un enfant juif , 2013


více info...

Přidat komentář

jprst
14.07.2016 3 z 5

Od této knihy jsem očekával už vzhledem k tématu daleko více, proto musím souhlasit s názorem Abulafie (viz níže).

Zorka
09.05.2016 4 z 5

Pro mě neotřelý pohled na válku. Přestože Edgar vyprávěl svůj příběh už jako starý muž, touha dítěte být jako ostatní, nikoli "jiný" kvůli svému židovskému původu, knihou prostupuje od začátku do konce. Kromě toho mapuje přeměnu "obyčejného", trochu podivínského souseda v obávaného diktátora, který rozvrátil Evropu a zasáhl tragickým způsobem do života mnoha rodin.


Éowyn
14.03.2016 5 z 5

Kniha mě nadchla. Poutavé vyprávění malého židovského chlapce, který žil v sousedství největšího diktátora v dějinách. O to je kniha zajímavější, že se jednalo o synovce Liona Feuchtwangera. U jeho bratra, otce malého Edgara se scházela elita německého národa a to jak kulturní tak politická. Všem doporučuji.

Abulafia
21.09.2015 2 z 5

Slibné téma, ze kterého se dalo hodně dostat, umocněné tím, že se jedná o autobiografii, je bohužel zabité unylým a rozvláčným stylem vyprávění. Z knihy jsem neměla pocit, že by mi optikou dětských očí přiblížila svět malého Edgara a jeho údiv a zvědavý zájem o záhadného souseda. Spíš jsem se cítila jako v nevyvětraném pokoji, kde mi letitý kmet vypráví roztřeseným hlasem o dětství, a já tam zdvořile upíjím čaj a přemítám, kdy se budu moct rozloučit a zmizet.

Autoři knihy

Edgar Feuchtwanger
německá, 1924
Bertil Scali
francouzská, 1969