Bígl Bertík znovu na scéně

Bígl Bertík znovu na scéně https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383732/bmid_muj-psi-zivot-bigl-bertik-znovu-na--6ID-383732.jpg 4 20 7

Můj psí život série

< 3. díl

„Dovolte, abych se představil: Jsem bígl a mé celé jméno zní Alberto z Rododendronu. Jméno začínající na A znamená, že pocházím z prvního vrhu naší mámy, a onen šlechticky znějící přídomek je pojmenování chovatelské stanice. Ale to už víte z mé první knížky, která se vám tolik líbila. Od vydání se mi stalo spoustu dalších veselých příhod, tak jsem je pro vás znovu sepsal. Vlastní tlapkou.“... celý text

Přidat komentář

Snoopi
23.01.2022 4 z 5

O něco povedenější než předchozí díl. Jinak samozřejmě zůstalo vše při starém: styl, způsob vyprávění a "ten správný bíglí pohled na svět". Opět se setkáváme s Bertíkem, s nímž prožíváme další várku různých dobrodružství. Přidává i porci zážitků svých přátel a své líčení okořeňuje i o jakési "psí drby", legendy a zkazky, které si mezi sebou vyprávějí. Bertík se prezentuje s jakousi "bíglí hrdostí", již cítí ke svému plemeni: "S vervou, která je nám, bíglům, tak vlastní..."Jeho slovník je obdivuhodný: mluví obecnou češtinou, dovedně využívá slang, hovorové i odborné výrazy, a svůj projev okořeňuje spoustou šťavnatých přirovnání a slovních spojení. Často jsem si říkala, kam na ty výrazy vlastně chodí: umrněné, halama, mrťafa, lohnout, natrapírovat, mustrovat někoho, nadrátovaný, natáčecí frekvence, spustit bandurskou, štramák, metrosexuál, socka, akční rádius, lukulské hody, papaláš...
Najdeme zde i několik narážek na TV pořady a jejich parodie: typ nekonečného seriálu, stand-up komiku a hlavní zprávy. A nechybí ani nepokrytá reklama na oblíbenou značku granulí.
Zdá se mi, že si autor s textem dal trochu víc práce. Přesto stále ještě kolísá ve způsobu pojetí svého hrdiny: v jedné chvíli se na svět dívá poněkud "dětsky naivníma" očima - a ve chvíli druhé se prezentuje jako sečtělý světaznalec. Bohužel jsem zde našla i pár stylistických chyb a překlepů - např. použití slova "klabanosý" místo správného "klabonosý".

"Violka, ač je jí osm let, se totiž vůbec nebojí mít pěkně nekonformní názory, které její proříznutá vyřídilka hlásá na plné pecky jako vesnický rozhlas."
"Když odešlo i poslední štěně, kdysi vkusně zařízení interiér Jeřábkových, ale i jejich výstavně upravená zahrada připomínaly opevněné pobřeží Pacifiku, k němuž se blíží uragán Katrina."
"vymaštěný rabiát hledající jen pranice..."
"Pes má krásu bez ješitnosti, sílu bez krutosti a lidské ctnosti bez lidských nectností, napadl mě jeden citát na konec. Nevyštěkal jsem ho já, ale člověk, lord Byron."

Sabča92
16.01.2019 3 z 5

Druhý díl o roztomilém mudrcovi Bertíkovi mě bavil. Přiznám se, že ze začátku jsem byla nadšenější než u jedničky, ale potom lehce mé nadšení opadlo. Stále to bylo super a bavilo mě to, jen mě mrzelo, že v knize nebylo víc děje s páníčkem. Kniha pro mě byla sbírkou jednotlivých vtipných glos s Bertíkem, kde nezáleželo na pořadí. Ale jinak jsem se mile pobavila a kniha se mi opravdu líbila. těším se, až budu mít svého pejska :-)


Popko
22.11.2018 3 z 5

Druhý díl milého pokračování veselých zážitků o Bertíkovi. :-)

katka.oo
20.11.2018 5 z 5

Mé oblíbené téma - psíci - takže nemohu jinak než že jen výborně, milé povídání o super psím sympaťákovi Bertíkovi a jeho kamarádech :-). Taková knížka mě vždycky pohladí na duši :-).

ladyfromskye
29.08.2018 5 z 5

Netradičně jsem začala číst od druhého dílu, ale to nic nemění na tom, že jsem si čtení užila.
Není tu nátřesk humoru jako třeba u Aristokratky, je to takové krásné pohlazení, u kterého si skvěle odpočinete. A psí hrdina Bertík se Vám zaručeně bude líbit. Je to totiž... správný pes.

Messilina
27.08.2018

Taková milá, jednoduchá knížka. Ne moc originální (pes, který komentuje dění okolo sebe tady už byl), ale pokud si chce člověk odpočinout, tak je ideální.
Já jsem si jí přečetla hlavně proto, že jsem jako dítě také měla Bertíka, ale ten můj byl kokršpaněl. To jen tak na okraj.

karolina0346
03.08.2018 4 z 5

Jak už to tak bývá, druhý díl nepřekonal předchozí.
Ale co, i přesto to bylo další milé Bertíkovo počtení. :)