Můj okamžik prozření

Můj okamžik prozření https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63088/mid_muj-okamzik-prozreni-3y1-63088.jpg 5 11 5

Jedno prosincové ráno se Jill probudila a pod okem ucítila ostrou bolest. Vstala a připadala si nějak podivně, ale stále se domnívala, že nejde o nic vážného. Šla si zacvičit, nachystala si oblečení, vlezla do sprchy - celou dobu se pohybovala jako loutka v podivném snu. Postupně pozoruje, jak se jí zhoršuje koordinace a romlžuje myšlení, snáší se na ni podivné ticho, jako kdyby s ní mozek přestával komunikovat. Nakonec ztratí cit v pravé ruce, a když si konečně uvědomí, že jde opravdu do tuhého, už si ani nedokáže vzpomenout na číslo na pohotovost. V krátkém jasnozřivém záblesku si vybaví telefon do práce a po několika usilovných pokusech i vytočí číslo - vzápětí však zjistí, že už se nedokáže srozumitelně vyjádřit. Nicméně kolega se dovtípí, přijde k ní a odveze ji do nemocnice. Autorka pokračuje v líčení, co se s ní dělo potom, jak ji lékaři stabilizovali, jak probíhala operace, chronologicky uvádí, s čím se musela vyrovnávat a jak pokračovala rehabilitace. Popisuje také, jak její osobnost i charakter ovlivnila skutečnost, že měla vyřazenou z provozu levou hemisféru, a právě problematikou hemisfér a jejich odlišných funkcí se zabývá podrobněji. Nesmírně zajímavá kniha přináší fascinující vhled do pocitů člověka postiženého krvácením do mozku a zároveň ukazuje, že mozek je schopen až zázračné regenerace.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

My Stroke of Insight , 2009


více info...

Přidat komentář

Marcela1968
22.09.2021

Skvělá kniha!!! Čtivě napsaná, zajímavá a tím, že je to autobiografie, tudíž autentické pocity a prožívání, získává kniha jen na hodnotě. Vřele doporučuji!

ror
30.08.2020 5 z 5

velmi dobré, autentické - osobní zkušenost je nad všechny filosofie...


Anceroh
30.12.2019 5 z 5

Díky této knize jsem si uvědomila hodně věcí. Určitě je dobré vědět, něco málo (nebo i více) o tom, jak funguje naše tělo a mozek zvlášť.

nothing_forever
18.01.2018 5 z 5

Výjimečná a pozoruhodná kniha odhalující tajemství lidské mysle. Tenhle skutečný příběh vědkyně, která dostala mozkovou příhodu, přežila, úplně se zotavila a všechny své prožitky dopodrobna popsala je extrémně vzácný, přirovnatelný k zázraku. Avšak hlavní hodnota této knihy je pro mne v odpovědích, které nabízí. Odpověděla mi na otázky, na které mi nikdo jiný odpovědět neuměl. Děkuji, paní Taylor, že jste se kvůli nám vrátila.

Aneleh
17.09.2013 5 z 5

Jsem ráda, že se mi tato knížka dostala do ruky. Je velmi zajímavá a poučná. Koho z nás by nezajímalo, jak funguje náš mozek, jak přemýšlíme, cítíme a jak můžeme ovlivnit svoje myšlenky, když získáme určité znalosti. Emocionální zpověď autorky a také hlavní hrdinky této knihy je psán velmi výstižnou a přitažlivou formou. Jsme vtaženi do jejích pocitů a nenásilným, srozumitelným způsobem se dozvídáme spoustu neuvěřitelných poznatků o ohromné síle lidského mozku a také o umění být šťastný. Kniha ve mě zanechala hluboký dojem.

Autorovy další knížky

Jill Bolte Taylor
americká, 1959
2010  95%Můj okamžik prozření
2022  %Ako používať celý mozog

Kniha Můj okamžik prozření je v

Právě čtených1x
Přečtených19x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce6x
Chystám se číst24x
Chci si koupit11x