Můj Myslív

Můj Myslív https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90070/bmid_muj-mysliv-90070.JPG 5 3 3

Vzpomínková próza na obec Myslív, kde Ladislav Stehlík působil. Vzpomíná na příběhy lidí v obci, věnuje se krajině.

Přidat komentář

Rihatama
06.02.2020 4 z 5

Zastesklo se mi po poetice českých krajů a ejhle tu mi přišel do ruky Myslív páně učitele Stehlíka, poety jihočeské krajiny a domova. Jaká vřelost prýští z vyjádření a popisů tamějších krajů a obyvatel obce Myslív, jaká láska je cítit z těch několika málo stránek. V kontrastu k Fischlově Kuropění Stehlík zůstává v rovině popisů a užití prostých slov, nepouští se do filozofování ani složitých úvah. A přece zůstává Stehlíkův Myslív laskavým pohlazením a tuším, že také milým, lidským poselstvím pro obyvatele Myslíva a tamějšího kraje.

BabaJaga11
13.10.2019 5 z 5

Útlá, ale moc milá knížka. Ladislav Stehlík v ní vzpomíná na svoje patnáctileté působení v roli učitele v obci Myslív na Klatovsku. Líbil se mi jeho jemný, nevtíravý humor, s nímž píše o svých sousedech, bavilo mě číst o tom, že ve 30. ltech 20. století do obce nejezdil autobus a i starosta musel do Klatov vzdálených 20 km pěkně po svých. Popisy krajiny, vztahů, dění v obci... měl to tam rád a z knihy je to vidět.

Dnes si to nedovedeme představit, ale ta doba měla svoje kouzlo... prostě na některé věci člověk potřeboval půl dne a mohl jít a přemýšlet... dnes za půlden musíte stihnout nejen 20 km do Klatov, ale třeba i do Prahy a zpět a ještě něco cestou vyřídit v Plzni... honíme se jako blázni – a za čím vlastně? Stehlíkovy knihy dávají příležitost na chvíli se zastavit – a ani tato není výjimkou. Asi nejvíc mě ale nadchly nádherné ilustrace. Jsou detailně propracované, asi kresba tužkou, aspoň tak to vypadá. V Zemi zamyšlené jsou kresby hrubší a schematičtější, vypadá to na uhel, je to hezké, ale přece jen na detaily nevhodné – taky se o ně autor nepokoušel.

"Můj Myslív" byla asi moje letošní nejlepší koupě z antikvariátu – nemyslím tím cenu, byť ani ta nebyla vysoká, ale obsah.


lukyli154
28.09.2011

Z autorových knih, mě tato krátká próza zatím zaujala nejvíc. Velmi dobře se čte a zachycuje velice zajímavé vypravování.