Můj muž Daniil Charms

Můj muž Daniil Charms https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23247/bmid_muj-muz-daniil-charms-OZd-23247.jpg 4 11 2

Memoáry druhé ženy Daniila Charmse Mariny popisují období autorčina mládí v carském Petrohradě, její seznámení se s Charmsem, peripetie jejich společného života i života jejich přátel z uměleckého prostředí, objasňují okolnosti Charmsovy smrti, stejně jako sugestivně líčí atmosféru leningradské blokády. Marina tu však dále vzpomíná na svůj pobyt v emigraci, ve válečném Německu a poté ve Venezuele. Kniha je přepisem magnetofonových záznamů, které s devadesátiletou stařenkou natočil a poté přepsal přední ruský odborník na Charmsovo dílo Vladimir Glocer.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry O literatuře
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Moj muž Daniil Charms , 2000


více info...

Přidat komentář

jozik_v_tumane
02.02.2024 5 z 5

Překrásná kniha vzpomínek na neuvěřitelný život Mariny Malič-Durnovo, která byla mezi lety 1934 a 1942 manželkou Daniila Charmse, jehož život a tvorbu hezky dokresluje. Jaká je to náhoda, že jsem tuhle knihu přečetl 2. 2. ('24) a dočetl se v ní, že Daňa, jeden ze spisovatelů mému srdci nejdražších, zemřel 2. 2. ('42)?

"Celkem vzato jsem nikdy nedokázala pochopit, jestli mě miloval, nebo ne, protože mnoho věcí -- konkrétně tyhle verše -- dokazovalo, že mě opravdu miloval, a zároveň -- nikdy se toho nevzdal -- mi byl tolikrát nevěrný, že za jeho city neručím."

Koka
26.02.2017 4 z 5

Vyšinutá země, zdivočelí lidé, šílená doba. Ten příběh života vypravěčky je natolik neuvěřitelný, až jej - proti vší logice - považuji za do poslední tečky pravdivý. Škoda, že kniha není editorsky zpracovaná kvalitněji - třeba by mě hodně zajímalo, odkud se vzaly citace těch dopisů, když si ta paní - jak praví - odvezla z Ruska pouze jeden jediný písemný dokument, a sice protokol o domovní prohlídce "pánů" z NKVD.
Je věčná a nenapravitelná škoda, že své vzpomínky nezachytila dřív, v letech, kdy jí pamět ještě neselhávala a osoby se nepletly.
O Charmsovi kniha vypovídá opravdu velice málo - to, že byl obdivovaný společník a nenapravitelný sukničkář, je docela nezajímavé. Ale jako svědectví o letech 1920 - 1940 v Sovětském svazu je vynikajícím a výstižným dílkem, přesně zapadajícím do mozaiky celkového obrazu.