Můj fakticky suprový život

Můj fakticky suprový život https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497010/bmid_muj-fakticky-suprovy-zivot-jCC-497010.jpg 4 8 2

Sigge se s mámou a sestrami přestěhoval ze Stockholmu do Skärblacky, do babiččina hotelu plného vycpaných zvířat. Pro Siggeho je to skvělá zpráva. Teď má možnost začít znovu, stát se někým jiným. Plán zní následovně. Stane se mega oblíbeným, nebo se přinejmenším naučí mluvit s ostatními tak, aby se na něj hned nedívali jako na cvoka. Ale jak se vlastně hledají kámoši? Jak se člověk stane oblíbeným? A hlavně: Dá se to stihnout za 59 dní?... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , Drobek
Originální název:

Mitt storslagna liv , 2019


více info...

Přidat komentář

Rainbowdreamer
14.08.2023 5 z 5

Úsměvný příběh, který ale nutí k zamyšlení a párkrát vzbudí i dojetí. Je o trampotách 12 letého Siggiho, který se s matkou a dvěma mladšími sourozenci přistěhuje k babičce do malého švédského města. Chlapec je obklopen úžasnými až pitoreskními postavičkami z jeho rodiny a okolí. Chytrý okouzlující a neuvěřitelně hodný kluk, který má ale sebevědomí blízko nuly, kvůli šikaně, kterou zažil v předchozí škole. Z těch pár (nemnoha) úryvků ošklivých vzpomínek mě až mrazilo, co si takový milý kluk musel zažít, jaké šrámy to nadělalo na jeho duši. Protože byl jiný než ostatní kluci. Chytřejší, přemýšlivější, inteligentnější, ale i se zdravotním hendikepem, sociálním hendikepem a možná i sexuální jinakostí (to si jen domýšlím, příběh samotný to neřeší, jen lehce naznačuje mezi řádky, Siggi si zatím naplno žije své dětství, a jen postupně přichází na různé důvody, proč je jiný).

Ditules
06.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Tak tohle bylo opravdu prima čtení. Příběh je vyprávěn z pohledu dvanáctiletého Siggeho, který se se svými dvěma mladšími sestrami a mamkou stěhuje do rodinného hotelu za excentrickou babičkou, která miluje vycpaná zvířata a má výstřední styl oblékání.
Každý ze Siggeho rodiny si přináší nějakou bolístku z minulosti, kterou se jim snad podaří zahojit...
Do příběhu ještě přidejte trpaslíka cestovatele, scenáristu plného ztřeštěných nápadů, stádo domácích zvířat a jukebox s Elvisovými vypalovačkami. Bude to jízda!

Knihu máme v knihovně zařazenou v literatuře pro děti nad 10 let, ale věřím, že se bude líbit i dospělým. Řeší se v ní témata šikany, outsiderství, neúplné rodiny. Autorka je švédská psycholožka, takže může vycházet i ze své bohaté praxe. Pro zajímavost: Její dvě knihy se dočkaly již filmového zpracování.


Autorovy knížky

Jenny Jägerfeld
švédská, 1974
2022  88%Můj fakticky suprový život