Mrcha jemně uzená

Mrcha jemně uzená https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447732/bmid_hana-svejnohova-je-puvodni-profesi--B8O-447732.jpg 4 54 21

Zestárneme spolu… Ale budeme šťastní? Intimní i absurdní momenty jednoho manželství. Helena neumí salta a Hubert nelpí na starožitnostech. Na rozdíl od slavné dvojice v kultovním filmu Válka Roseových prožili dobře situovaní dlouholetí manželé kus života v předešlých vztazích a minulost je stále dohání. Jejich osudová láska časem nabere neočekávanou podobu, oba však trvají na svém a Helena si klade otázky většiny žen ve zralé etapě manželského soužití: Kompromisy, nebo svoboda? Není věrnost přežitek? Jak zkrotit mrchu uvnitř své duše?... celý text

Přidat komentář

boeink
10.07.2022 3 z 5

Já nevím...po pár výborných knihách je tahle docela sešup. Obsahově skoro o ničem (chudák ženská, herečka, co všechno měla a roupama nevěděla co by), i když celkem dobře napsáno, takže jsem ji celkem rychle dočetla.
Taková (pro mě) zbytečná knížka.

Alienn
06.06.2022 4 z 5

První polovina knihy se mi líbila moc, to bych dala dokonce plný počet hvězdiček. Ale pak pro mě už kniha měla sestupnou tendenci, přišlo mi, že se tam věci hodně opakují, klidně bych jí ukončila dříve, nic by se nestalo.


lalela
20.05.2022 2 z 5

Celou knihou nás provází život Heleny, která je samej chlap, a od začátku ví, co chce. Docela jsem jí fandila, aby si našla v životě to svoje, ale přišlo mi, že se spíš celý svůj život trápí, ač měla dítě, manžela, milence, majetek, zajímavou práci, všude bylo něco, co jí ten vysněný život kazilo. Celou dobu jsem čekala, že Hubert zemře, a ona se osvobodí a začne žít ten svůj život naplno. Kniha jako taková byla dobrá, četla se dobře, ale některé postavy tam byly vyloženě navíc, nebo do děje zasáhly jen okrajově, a pak bylo mnoho nevyřčeno.

myšpa
23.02.2022 5 z 5

Smích i údiv zároveň, výborná kniha.

čef
20.02.2022 4 z 5

Název knihy je zavádějící, nejedná se o mrchu ani to není žádná sranda. Je to průlet životem hérečky resp. paničky, která žije pořád ve velkém žitě, zajištěná ze všech stran a přesto je hodně nešťastná a puká jí srdce. Je to tak nějak pořád dokola, rozchody a sblížení, roztržky a smíření. Styl vyprávění je výborný, je to takové klasické vyprávění, což mi sedí, ale je to psáno hlavně pro ženy, takže tomuto publiku se to určitě bude líbit ještě více.

PetraBery
21.01.2022 3 z 5

Helena je tak trochu mrcha, ale jenom trochu. Autorka nám v knize přiblíží její životní putování, manželství, děti a ostatní blízké. A já se bavila, příjemná oddechovka.

Yveta111
01.01.2022 5 z 5

Velmi dobře napsaná knížka, přečetla jsem ji jedním dechem. K některým částem se opakovaně vracím.

Pepina19
29.11.2021 3 z 5

Začátek dobrý, vtipný do půlky celkem fajn čtení. Potom smutné a hlavně opakující se problémy hlavní postavy, které vlastně nikdy nevyřešila.

veronika9761
05.04.2021 2 z 5

Nemastny, neslany, unyly vyprávění. Velká část knihy je venovana mne nezname vekove kategorii, tudiz jsem si cteni moc neuzila. Navic hlavni hrdinka je na muj vkus ufnukana vic, nez je zdravo. Vymenila vlastni hrdost za penize, a resi to 30 let, aniz by to vyresila. No pardon jako.

Kočičáci
21.03.2021 4 z 5

Mrcha jemně uzená - aneb jak nevzít nohy na ramena z dlouholetého manželství, které vás vyčerpává, ale zároveň udržuje při životě...
Věřím, že hodně žen si v Hubertovi najde malý kousek svého vlastního muže. Já jsem ho tam našla taky.
Autorka postavila kostru příběhu na svém vlastním životě, ale jak sama říká v jednom z rozhovorů, postavy jsou fiktivní a co se čtenářům může jevit pravdivě, bude většinou smyšlené a co se zdá nemožné, tak to bude pravda :-) A to mě právě bavilo!
Ráda doporučuji.

pocketka
14.03.2021 5 z 5

Tohle a prvotina? Paráda. Úžasná a velmi čtivá kniha. Bavila mě každičká stránka, žádné hluché místa. Řekla bych, že ne jedno manželství vypadá tak, jak Helenino a Hubertovo a spoustu párů zřejmě řeší odejít či zůstat, ač manželství není ideální. Helena se mi líbila, řešila věci podobným způsobem, jak bych to řešila já, na kávě bychom si pokecaly. Kniha zřejmě moc neřekne těm, kteří věří v jedinou romantickou lásku na celý život a hledají toho svého jediného prince

Ninushka
01.03.2021 5 z 5

Klasická vztahovka. Vážná, vtipná i k zamyšlení. Text se dobře četl, ráda si přečtu u něco dalšího od autorky.

Delitka
16.02.2021 3 z 5

Jak už tu někdo psal. Je to kniha pro ty co už mají něco "odžito". Kniha se četla rychle, ale úplně mě nezasáhla.

Allla9
11.02.2021 5 z 5

Helena, Hubert a jeho bývalá manželka Jana. Ti tři tvoří propletené spojení po celou dobu Helenina manželství. Co si přeje Hubert je nesplnitelné. A kdo je vlastně šťastný? Komu to vyhovuje? Jaké je to žít manželství ve třech? Již dlouho jsem nečetla knihu, kde si lidé, kteří se mají rádi, navzájem tak ubližují. A to mnohdy i neúmyslně.

milena9798
05.02.2021 5 z 5

za mě TOP, čtivý a svižný text, k jeho pochopení je možná? nějaký životní prožitek, ale s Helenou soucítím i se směji, ale to co ona, bych nedala :-)

DámaMáma
26.12.2020 4 z 5

Svižně napsaný příběh jednoho života. Velmi hezky vykreslené situace, které se občas dějí nám všem... takže děkuji za pojmenování :-)!!!
Bohužel je pro mě v knize až moc klišé typu “třešnička na dortu”. Ale jinak bezvadná prvotina!

gargamelka
23.12.2020 4 z 5

Životní příběh Heleny. Zajímavé, plné vzpomínek, eskapád, požitků, ale i temnějších chvilek. Rozum a srdce nejsou moc propojené nádoby.

Huberta bych hnala za kupovaný čaj z láhve k snídani. To mu "nestačí" ten z pytlíku?

tami1
20.12.2020 4 z 5

Kniha je plná sladkobolného vzpomínání a bilancování života jedné jedinečné, živočišné ženy, která si život užívala plnými doušky. Helena nám vypráví příběh svého života od nevinného dětství, přes divoké dospívání a složitou dospělost až k lehce klidnější zralosti. Při svých aférách dává vždy přednost citům před rozumem a pak samozdžejmě čelí důsledkům. Ale nikdy nestrácí svou pověstnou jiskru.
Příběh vyniká čtivostí, humorem i potřebným nadhledem.

intelektuálka
30.10.2020 4 z 5

Inspirativní čtení pro ženy, napsané s lehkým nadhledem ....

Jablůňka Helena a topol Hubert /dle keltského horoskopu/ - jestlipak se jim podaří propojit své větve?

Ve zralé etapě vztahu hledat kompromisy - nebo zvolit svobodu ?

Přihlížet k názorům širší rodiny nebo chtít rozhodovat o svém životě sama ?

Určitě doporučím / a když být mrchou, tak pouze delikátní - jemně uzenou/ ....

alnahu
29.10.2020 5 z 5

Příběh Heleny od jejího dětství ,kdy ji tatínek zasvětil do života dospělých ,byl na ni velmi pyšný a přál si aby byl vyspělejší než její vrstevníci-což mu splnila ,ale jinak než si představoval.Byla velmi zvědavá a svou první sexuální zkušenost prožila již ve čtrnácti letech .A její život pokračoval v dalších divokých vztazích ,které jsou popsány v podstatě vtipně -vždy u ní vítězily emoce před rozumem.I když je kniha ze života ,tak mě pobavila.