Mr. Sweet - Manhattanský detektiv

Mr. Sweet - Manhattanský detektiv https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/277222/bmid_mr-sweet-manhattansky-detektiv-8ni-277222.jpg 3 16 10

Mr. Sweet – kultovní detektiv, který patří ke stále se vracejícím postavám, jež českým čtenářům nabídla nová autorská vlna po roce 1989. Fenclův hrdina patří ke špičce produkce, kterou na svých stránkách otiskovala Kometa, náš nejdůležitější komiksový časopis přelomu 80. a 90. let minulého století. Zdá se to neuvěřitelné, ale Mr. Sweet si svůj kultovní statut ponechal dodnes – což dosvědčuje i to, že byl českými znalci komiksu zařazen do knihy 1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete. Kreslířský projev Bohumila Fencla je totiž zcela svébytný a díky inteligentní výtvarné stylizaci jeho kresba nezastarává. Komiksy s Mr. Sweetem lze číst jako napínavé příběhy, ale též jako poctu klasickým dobrodružným knížkám a detektivkám, z nichž si autor láskyplně utahuje. Kniha je určena pamětníkům, kteří si rádi zavzpomínají na své komiksové začátky, ale i těm, kteří se chtějí zasmát a nechat se překvapit opravdovou perlou české komiksové scény. V knize jsou shromážděny všechny příběhy Mr. Sweeta – tedy čtyři komiksy, které vznikly před více než 25 lety, a dva nové, z nichž ten poslední se čtenářům představuje vůbec poprvé. Souborné vydání doprovází zasvěcený esej Tomáše Prokůpka, který kromě jiného odhaluje, že postava Mr. Sweeta se pro kreslíře, ilustrátora, designera a grafika Bohumila Fencla stala celoživotním osudem.... celý text

Přidat komentář

Zmiu
21.12.2020 3 z 5

Mr. Sweeta si z Komety nepamatuju, je možné, že jsem četla nějaká čísla, kde nebyl. Takže pro mě premiéra. Příběhy samotné mi přijdou trochu zmatečné, ale baví mě kresba a hlavně povídání na konci, kde se dozvíme nejen o vzniku Mr. Sweeta, ale i něco o komiksové tvorbě u nás. Po komiksu jsem sáhla, jelikož si pamatuji autora z příběhů o Binkym, které mě hodně bavily. A pořád vedou nad Mr. Sweetem.

Tomas@S
10.07.2020 1 z 5

Informace na přebalu lákají na klasiku, kterou si musím přečíst. Dokázal jsem ale jen první příběh. Zápletka byla vyloženě hloupá, jako by scénář vymyslel žák základní školy. Úplná ztráta času.


trudoš
24.05.2018 4 z 5

Tady se na mém hodnocení hodně podepisuje fakt, že jsem jako kluk tenhle komiks miloval. S odstupem času a v souborném vydání pak mohu s čistým svědomím říct, že můj brakový vkus se od dětství evidentně nezměnil - protože Mr. Sweet je pořád bezvadný. Eskapády jsou to hodně střelené a svým způsobem i opakující, ale cit Bohumila Fencla pro kreslenou grotesku z toho dělá parádní zábavu. Víc než samotný text si přitom člověk užívá karikatury a drobné gagy bokem, případně autorovu výtvarnou vynalézavost při koncepci jednotlivých panelů, nebo rovnou celých stránek.
První čtyři příběhy, které vyšly kdysi v Kometě, jsou dodnes za pět hvězd, nečekáte-li tedy druhého Umberta Eca v obrázcích. Zbylé dva už jsou jen nejistou labutí písní. První má děj nulový a spíš jde o takový vyjuchaný návrat, druhý se může pyšnit strhujícím rozjezdem, ale pekelně zmatené finále pozitivní dojem malinko kazí. Každopádně velká děkovačka nakladatelství Computer Press, že mi tuhle chvilku nostalgie dalo dohromady.

p3tris
26.07.2016 3 z 5

I když jsem přesně ta generace, na kterou je cíleno, tedy pamětník Komety a Amerického ninji s rychlodabingem na VHS, tady na mě nostalgie nějak neúčinkovala.

Hadati
21.05.2016 4 z 5

Přečetl jsem si to z nostalgických důvodů, protože tenhle komiks kdysi vycházel v komiksovém časopise Kometa, který jsem čítával. Je to lehké a rychlé čtení plné krásných žen, přestřelek, rvaček, ale hlavně humoru, díky kterému postavu nadpozemsky dokonalého detektiva Sweeta nemůžete brát vážně. Rychlé a lehké čtení pro každého, kdo se chce na pár minut zasmát. Nové příběhy, které jsem v Komětě nečetl, však spíše škodí, než pomáhají v celkovém dojmu.

pepapopper
16.04.2016 1 z 5

Tohle fakt ne. Příběhy jsou fakt hodně blbý. A kresba průměr.

Disease
04.04.2016 3 z 5

Kdysi v Kometě to bylo zjevení. S odstupem času už to taková bomba není. Velkým plusem tohoto souborného vydání je jednoznačně kvalitní papír a tisk, mínusem jsou nové příběhy, hlavně změna kresebního stylu mě nenadchla.

OldaB
29.02.2016 4 z 5

Kdysi jsem nadšeně četl v Kometě, takže nostalgie jako prase. A pořád se mi to líbí, Mr. Sweet je prostě borec.

martinstefko
25.01.2016 4 z 5

Postupně, jak jsem se pročítal jednotlivými příběhy - Bof mimochodem jeden nakreslil i přímo pro toto souborné vydání - zjistil jsem, že je docela snadné si nejen postavu, ale vlastně i jejího tvůrce zamilovat. Ten styl je natolik specifický, že vás to snadno strhne. Příběhy jsou přeplněné akcí, jsou nadupané humorem, kdy některé vtipy - i obrazové - jsou skutečně povedené, skvělé hlášky. Najednou zjistíte, co by mohl být ten český mainstream - jen to ještě narvat do českého prostředí, ale myslím, že i v něm by to fungovalo.

tatjana1737
12.01.2016 4 z 5

Čtyři hvězdy dávám hlavně z nostalgie, kterou čtení původních příběhů, jež vyšly v Kometě, u mne vyvolalo. Včetně onoho okouzlení detaily a skrytými žertíky v obrázcích. Nově vložené příběhy se mi nelíbily hlavně kresbou, připomnělo mi to vizuální změnu, kterou prodělal i Čtyřlístek, což byl spolu s absencí jména L. Štíplové jeden z důvodů, proč jsem ho přestala kupovat.

Autorovy další knížky

Bohumil Fencl
česká, 1967
2015  66%Mr. Sweet - Manhattanský detektiv
2017  83%33 fotbalových nej
1993  100%V zajetí magie
1992  100%Dům v závějích
1992  89%Brontosaurus Alík

Kniha Mr. Sweet - Manhattanský detektiv je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst3x
dalších seznamech1x