Mozek a farmaka

Mozek a farmaka https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476554/bmid_mozek-a-farmaka-717-476554.jpg 5 3 2

Obecná část knihy popisuje základní anatomické struktury mozku ve vztahu k chování a vybrané fyziologické funkce mozku, jako je spánek a vědomí, paměť, emoce – strach a úzkost a jejich ovlivnění farmaky. Samostatná kapitola je věnována dějinám účinků farmak na psychiku a tradičním a netradičním způsobům aplikace farmak. Autoři si všímají i ovlivněním chování běžnými poživatinami nebo některými chemickými prvky. Kapitoly ve speciální části knihy rozebírají podrobněji jednotlivé skupiny farmak používaných zejména v anesteziologii, např. benzodiazepiny, alfa2-agonisty, disociativní anestetika, a to hlavně s ohledem na změny chování. Autoři vysvětlují také použití anestetik při imobilizaci zvířat v rezervacích a zoologických zahradách, v medicíně katastrof pro speciální účely policie a armády i při popravách jako letální injekce, nevyhýbají se ani případům zneužití, například při zásahu speciálních jednotek v divadle Dubrovka při osvobozování rukojmí. Kniha je určena především anesteziologům, ale i ostatním lékařům, zvláště v intenzivní medicíně, neurologii, psychiatrii a klinické farmakologii. Zajímavá bude také pro veterinární lékaře a vzdělané laiky.... celý text

Přidat komentář

ondrej5748
09.08.2021 5 z 5

Jedna z nejzajímavějších knih na současném knižním trhu. Dechberoucí fakta, líbí se mi, že lze znalosti částečně aplikovat i v jiných klinických oborech. Čtivě napsáno, spoustu věcí jsem pochopil teprve v knize na rozdíl od studia LF. Opravdu skvělá kniha!

KidWithGun
27.07.2021 5 z 5

Velmi svěžím způsobem podán základní přehled léčiv ovlivňujících mozek, především z pohledu anesteziologa, avšak s výrazným přesahem do jiných oborů lékařských i jiných. Spoustu zajímavostí a aplikace poznatků ve veterinární medicíně činí četbu spíše populárně naučnou než čistě jako učebnici.


Štítky knihy

mozek léky, léčiva

Autoři knihy

Ladislav Hess
česká, 1948
Jiří Slíva
česká, 1978

Kniha Mozek a farmaka je v

Přečtených4x
Knihotéce1x
Chystám se číst7x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x