Mozaikou Íránu: S průvodkyní po fascinující zemi plné kontrastů

Mozaikou Íránu: S průvodkyní po fascinující zemi plné kontrastů https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512571/bmid_mozaikou-iranu-s-pruvodkyni-po-fasc-k6A-512571.jpg 5 16 3

Barvitý cestopis od íránistky a arabistky Lenky Hrabalové, která má s touto fascinující tajemnou zemí více než desetiletou zkušenost. Írán je obrovská země plná kontrastů. Přitahuje mnoho cestovatelů, ale zároveň se mu stále ještě nepodařilo zbavit se nálepky nebezpečného místa. Většina z nás totiž o Íránu neví mnoho a naše představy jsou často omezeny jen na téma mnohoženství, alkoholu a islámského práva, i když ve skutečnosti země nabízí bohatou kulturní mozaiku. Autorka se pokouší představit zemi co nejkomplexněji, reaguje na časté otázky posluchačů, kteří chodí na její cestovatelské přednášky, a nabízí odpovědi podložené širšími souvislostmi. V úvodní části Na křižovatce dějin se věnuje zajímavým obdobím íránské historie, jako je například výstavba legendárního Esfahánu či počátky americko-íránského nepřátelství. V kapitole Tisíce tváří Islámské republiky se zabývá společností jako takovou. Náboženskými skupinami, etniky, ale také sexualitou v Íránu či islámskými zákony. Třetí část – Všechny kouty země – seznamuje čtenáře s různými regiony Íránu a s jejich specifiky, jako jsou například římské památky, pašování alkoholu v pohraničí či kontinuální boj pouštního národa o vodu. A nechybí ani kapitola, která láká do íránských ulic, třeba na ty nejlepší speciality, po nichž se zákonitě tloustne, nebo do tradičních lázní, ve kterých z vás sedřou kůži. Doslova. Začtěte se do legend, zastavte u nádherných fotografií a nechte si poradit, kam na tu nejlepší zmrzlinu.... celý text

Přidat komentář

luc_hru
04.07.2023 5 z 5

O Ìránu jsem před přečtením knížky nevěděla zhola nic a asi jsem žila i trochu ve stereotypech co sama autorka v knize popisuje. Po přečtení jsem rozhodnutá, že se do této země musím podívat. Popis země v podání autorky mě prostě dostal. Je vidět, že o zemi nejen hodně ví a zná ji, ale má ji i velmi ráda a cestopisy od takových lidí čtu nejraději. Kniha má navíc nádhernou grafickou úpravu a spoustu obrázků, které vás do íránské reality hodně vtáhnou.

Svatka63
26.05.2023 5 z 5

Velmi zajímavá a čtivá kniha pro laiky, kteří se chtějí dozvědět jak to opravdu v Íránu funguje. Není to první kniha , kterou jsem o této zemi četla a jen mě utvrdila v mém přesvědčení, že není všechno jen černé a bílé. Pohled Lenky Hrabalové mě jen utvrdil v mém rozhodnutí tuto zemi navštívit a také si vyhledat další knihy o této zemi. Určitě doporučuji všem, kteří se chtějí dozvědět více o zemích, které naše ( a nejen naše) média představují jako extrémně nebezpečné a pro západní civilizaci téměř neakceptovatelné.


ladyfromskye
02.04.2023 5 z 5

Jasný plný počet.
Knížka, která mě přinutila přemýšlet nad tím, jestli bych tuhle zemi nechtěla jednou navštívit. Ideálně s Lenkou Hrabalovou v zádech.
Není to typický cestopis. Jasně, najdete tu tipy, co vidět nebo co ochutnat, ale také se toho hodně dozvíte - o historii, o islámu, o lidech. Je to perfektní směsice toho nejlepšího, co vám někdo, kdo ví, o čem mluví, může nabídnout.
Takových knížek by mělo být mnohem, mnohem víc.

Štítky knihy

Írán Blízký a Střední východ

Autorovy další knížky

Lenka Hrabalová
česká, 1988
2023  90%Mozaikou Íránu: S průvodkyní po fascinující zemi plné kontrastů
2020  83%Saharské příběhy
2022  %Dějiny v troskách: Ničení a ochrana kulturního dědictví na Blízkém východě a v Africe

Kniha Mozaikou Íránu: S průvodkyní po fascinující zemi plné kontrastů je v

Právě čtených3x
Přečtených19x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených5x
Knihotéce28x
Chystám se číst47x
Chci si koupit14x
dalších seznamech2x