Mořská monstra

Mořská monstra https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56583/morska-monstra-56583.jpg 5 3 2

Na základě Aristotelových zoologických děl a Pliniova pojednání o přírodě Tomáš v šesté knize, jejímž tématem jsou mořská monstra, popisuje tvory, kteří přitahovali pozornost středověkých čte­nářů svým podivuhodným či naopak hrozivým vzhledem a chováním. Součástí publikace je faksimile ze dvou iluminovaných opisů toho­to díla, které vznikly v Čechách ve 14.–15. století. ... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Oikoymenh
Originální název:

De monstris marinis


více info...

Přidat komentář

puml
10.12.2014 5 z 5

Připojuji se ke kladnému hodnocení. Knížka je opravdu skvěle zpracovaná, s objemným, informativním úvodem a komentářem ke každé nestvůře. Bylo zajímavé porovnat některá fantastická zvířata se svými reálnými předobrazy. Například když byl hroch líčen jako zvíře s kůží tlustou dva lokte. Fantazie a odstup několika staletí vše zveličí do gigantických a mytických rozměrů. Často je také popisováno, jak lze některá monstra ulovit. Většinou se jedná o primitivní vylákání "monstra" na břeh a ubití kladivem. Žel v některých případech se od těch dob mnoho nezměnilo... Doporučuji.

strougy
24.12.2010 5 z 5

Samotný text sice představuje klasickou ukázku středověkého encyklopedického stylu s poplatností tehdejší fascinaci vším podivným vymykajícím se normálnosti, ovšem pečlivě zpracovaná edice obsahující výborný úvod zaměřený na recepci děl, z kterých autor čerpal (Aristoteles, Isidor ze Sevilly aj.), podrobné komentáře každého hesla a obrazový doprovod si zaslouží obdiv. Asi tak si představuju kvalitně odvedenou ediční práci.


Štítky knihy

středověké rukopisy

Autorovy knížky

Tomáš z Cantimpré
belgická, 1201 - 1272
2009  100%Mořská monstra

Kniha Mořská monstra je v

Přečtených2x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst6x