Morbus kitahara

Morbus kitahara https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129794/bmid_morbus-kitahara-ukF-129794.JPG 4 7 2

Román z roku 1996 jednoho z předních současných rakouských autorů. Morbus kitahara - záhadná nemoc záhadné epochy, doby po velké evropské válce, období nikoli nové výstavby, ale spíše epochy hříchu, odplaty a pomsty. Podle vůle vítězů se mají poražení vrátit z trosek zpět k půdě, na pole a pastviny minulých století - epochální vize, která možná není tak smyšlená, jak na první pohled působí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Morbus kitahara , 1995


více info...

Přidat komentář

ludek7426
23.03.2023 5 z 5

Po famózním Posledním Světě tu máme další Ransmayrovu alternativní historii. Příběhy poražených i vítězů, ve světě kde šly dějiny jinou cestou. Město, odříznuté a napůl zapomenuté ve vysokých horách, společnost které jsou upřeny všechny výdobytky techniky , lom kde byl za války koncentrační tábor a především lidé. Ať už opravdoví viníci, nebo jen váleční invalidé, jejich potomci a také ti co zde trpěli a vrátili se. Ti všichni zde zdánlivě nekonečně čekají, až přijde změna. Pod dohledem Psího krále, ve stínu hor, naděje má jméno Brazílie. A tam také všechno dospěje až k hořkému a nevyhnutelnému konci.

Nonosbawsut
13.06.2016 4 z 5

Dobrá kniha, ovšem ne pro každého. Kdo se do ní chcete pustit s tím, že je to alternativní historie - chyba lávky, náhledů do alternativní reality je tam sporadicky, Ransmayr se mnohem podrobněji zabývá psychologií postav, popisy a napůl skrytými komentáři k individuálnímu i společenskému. Kniha je dobrá na popřemýšlení, má dobře vybarvenou atmosféru a potenciál budit emoce - mne naštvala i znechutila (v dobrém slov smyslu). Neočekávejte nic příjemného: Atmosféra je ponurá, postavy komplikované a často dost tvrdé, svět silně kontrastní a jazyk nádherně bohatý, podle povahy vás to dostane do ráže, anebo deprese. Doporučuji přečíst (i) v německém originále, překlad je velmi dobrý, ale volbu slov originálu napodobit nedokázal (a ani nemohl dokázat).


Štítky knihy

alternativní historie rakouská literatura

Autorovy další knížky

Christoph Ransmayr
rakouská, 1954
1997  86%Morbus kitahara
2019  89%Děsy mrazu a temnoty
1996  75%Poslední svět

Kniha Morbus kitahara je v

Právě čtených1x
Přečtených8x
Doporučených2x
Knihotéce12x
Chystám se číst7x
Chci si koupit4x