Moravský Kras (Perla Československa): Průvodce jeskynním světem

Moravský Kras (Perla Československa): Průvodce jeskynním světem https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515737/moravsky-kras-perla-ceskoslovenska--SJA-.jpg 4 1 1

Přidat komentář

David81
28.04.2023 4 z 5

Průvodce Moravským krasem z doby, kdy se Pustý žleb jmenoval Syrový, místo Krasovského potoka tudy tekl potok Rogendorfský a autem se do Blanska jelo z Prahy přes Chrudim a Svitavu.
Publikace je krásným příkladem, proč se vyplatí shánět a číst staré turistické průvodce - zvlášť, když je hlavním autorem člen slavné Absolonovy "silné čtyřky" Vladimír Ondroušek. Díky němu se zde objevuje spousta detailů, které doplňují známé historické události. Hlavní část knížky se zaměřuje na nejznámější místa všech částí Moravského krasu a o většině z nich se tu objeví nějaká zajímavost - třeba jak vypadal původní vstup do Punkevních jeskyní, kdy byly horolezecky zdolány stěny Macochy pod spodním i horním můstkem. Věděli jste třeba, že Punkevní jeskyně nebyly jedinými, kde se turisté plavili po člunech? Podobný zážitek si dopřávali i v Císařské jeskyni, než byla uzavřena. Zajímavá je třeba zmínka, že v jeskyni Kravská díra v Suchém žlebu nechala obec Vilémovice kopat 70-ti metrovou chodbu v domnění, že tu narazí na novou krápníkovou jeskyni - což je zvláštní, když dnešní délka je pouze 30 metrů. Známá historka o zabloudění Klimenta Čermáka v Kateřinské jeskyni je zde doplněna o malý detail - jeho průvodce byl tehdy totiž namazaný. Zaujal i sugestivní popis zvukových efektů ve vývěru Říčky - než došlo k jeho poničení. Odtud nedaleká jeskyně Malčina měla podle autorova popisu ještě stále přístupný objevitelský vchod, i když byl prý několikrát zazděný (!) a zase otevřený. Je tu zachycený dnes už ztracený škrapový útvar v Kamenném žlíbku Čertova ťapa.
Kromě místopisné části je výborná i Ondrouškova kapitola o technice tehdejšího výzkumu podzemí. Kratší kapitoly ostatních autorů již tolik nezaujmou - geologie Karla Zapletala je poplatná svojí době. Významný paleontolog Josef Skutil jen tlumočí starší údaje, leckdy neplatné (například představu slavnostního průvodu dívek k obětišti v Býčí skále).
Co dnes už působí směšně, je velká míra patosu. Na tehdejší dobu hypermoderní grafická úprava potlačuje dojem z krásných fotek. Cenná je přiložená mapa Moravského krasu.

Štítky knihy

turistika jeskyně Moravský kras jeskyňářství, speleologie

Autorovy knížky

Vladimír Ondroušek
česká, 1899 - 1967
1946  80%Moravský Kras (Perla Československa): Průvodce jeskynním světem

Kniha Moravský Kras (Perla Československa): Průvodce jeskynním světem je v

Přečtených1x