Morální dílka

Morální dílka https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455884/mid_moralni-dilka-4LP-455884.jpg 5 7 1

V meditativně laděných textech, v nichž se setkává poezie a próza, úvaha a fantazie, invence a racionální analýza skutečnosti, vyjadřuje autor především úzkost a osamělost člověka tváří v tvář vesmíru i soudobé společnosti. Morální dílka jsou odrazem autorova zaujetí filozofií, kde se pohybuje mezi teoriemi platónského idealismu, křesťanství a racionalismu. Svými kořeny tkví v nejlepší italské tradici a podává originální příklad věcného i imaginativního filozofického jazyka. Knížka je určena náročnému, sečtělému a intelektuálně založenému čtenáři.... celý text

Přidat komentář

Janina2609
05.07.2023 5 z 5

Operette morali (Morální dílka), v níž Leopardi své filozofické názory vyjádřil formou krátkých satirických dialogů, drobných komedií a esejů. První tři texty byly zveřejněny ve Florencii v časopisu Antologia v lednu 1826, knižně byly vydány v r. 1827.
Nejvíce mě zaujaly:
Země a Luna- rozhovor dvou planet o lidských neřestech a přírodních zákonitostech.
Fyzik a Metafyzik- filozofický dialog o žití a prožití života i jeho konci.
Úplně nejvíc mě ale bavil filozofický rozhovor Slunce s Koperníkem, ještě z dob, kdy ve světě vládl názor na geocentrický systém uspořádání vesmíru. Se Sluncem zde hovoří i První hodina dne, kdy je Slunce už unavené a přeje si, aby "Země ráčila dělat to, co Slunce v minulosti" a Slunce tehdy nevyšlo.
V tu chvíli byl Poslední hodinou dne povolán Koperník, aby přesvědčil Zemi, že se má dát do běhu. Od té doby (s jistou nadsázkou)
byl tento systém nahrazen heliocentrickým, vznikl tzv. Koperníkovský obrat.

V eseji najdeme vtipné dialogy plné poučení, líbilo se mi třeba srovnávání lidských slabostí s planetami:
"Myslíme si o sobě (a budeme si to vždy myslet), že jsme nejpřednější a nejdůležitější ze všech zemských tvorů, každý se považuje za nějakého císaře celého vesmíru, poroučí planetám...hvězdy, planety i Vaše slovutná výsost, to všechno je stvořeno jen kvůli němu."

"Ostatní planety jakmile uvidí, že se Země namáhá stejně jako ony, už nebudou chtít zůstat takové holé, maličké, pusté a ponuré a jenom Země aby byla nakrášlená: budou chtít taky svoje řeky, hory, živočichy a obyvatele. A už bude hrozit další převrat ve vesmíru."
Vtipné, plné krásných filozofických myšlenek.

Štítky knihy

italská literatura

Autorovy další knížky

Giacomo Leopardi
italská, 1798 - 1837
2003  97%Morální dílka
1959  84%Poesie luny
1999  100%Zpěvy / Canti
1979  90%Sázka Prométheova
1876  100%Básně Giacoma Leopardi-ho

Kniha Morální dílka je v

Přečtených8x
Doporučených2x
Knihotéce6x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x