Moje sestra Tilly

Moje sestra Tilly https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22575/moje-sestra-tilly-22575.jpg 3 17 3

Knížka o škole,prvních láskách,dospívání,o spolehlivosti přátelství i o sourozenecké náklonnosti.

Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Meine Schwester Tilli , 1973


více info...

Přidat komentář

IVANA0123
25.01.2022 3 z 5

Knihu jsem četla poprvé jako náctiletá, tak to bylo takové nostalgické ohlédnutí. Až na pár drobností to špatné nebylo. Lerchovi jsou rodina, kde nikdo nikdy není sám a to nejen fyzicky. Všichni všechno chtějí vědět a do všeho mluvit. Prostě takový malý blázinec. Ale všichni jsou milí a soudržnost a rodinná podpora je obdivuhodná. A to se mi líbilo. Prostě taková nenáročná oddechovka, kterou kdybych nečetla, tak by se nic nestalo, ale možná bych se ochudila o pár životních mouder fyzikáře Famose a to by byla škoda. 3,5*
(1/22)

mataaskorice
22.06.2021 4 z 5

Mně knížka nepřijde tak špatná. Vše je vlastně o jedné rodině Lerchů - mamince, tátovi a sedmi sourozencích a jejich neuvěřitelné sounáležitosti a láskyplném poutu. Děj je vyprávěn jednou z pozice nejstaršího ze sourozenců Honzy a jeho sestry (čtvrté v pořadí) Tilly. Ti dva k sobě mají blízko. Ale vřelý vztah, ohleduplnost, laskavost a pochopení je zřejmé u všech členů rodiny vzájemně. Děje v knížce není zase vlastně tolik, myslím, že tu jde hlavně o atmosféru rodiny, která se vymyká běžným poměrům nejenom počtem dětí, ale i jistým zázemím a nadstandardními vztahy. Takto početná rodina není možná bohatá ve smyslu materiálním, ale oplývá nesmírným bohatstvím právě díky naplněnosti vztahů v tomto nejužším společenství.
A některé pasáže stojí za pozastavení. V podstatě v duchu dnešních motivačních a seberozvojových knížek se tam dá narazit na kupu obecných pravd a mouder:

"... Už nám asi trochu stárneš," řekla Tilly.
"Podle čeho se to pozná?" zeptal jsem se a sedl si k nim.
Tilly řekla tiše: "Jsou věci, které nás obtěžují, a věci, které nás zajímají. V průběhu let toho, co nás obtěžuje, pořád přibývá a toho, co nás zajímá, pořád ubývá."

Jenom ten, kdo už nemá žádné plány, je doopravdy a nenávratně ztracen.

Bylo mi zima, choulil jsem se a poslouchal naše kroky. Poprvé mě napadlo, že jsme sami pány svých kroků a že nám nikdo neřekne, kam máme jít.


Bublushka
19.04.2014 3 z 5

Kniha mě celou dobu moc bavila. Pak ale přišel konec a vše se pokazilo. Pohledy obou sourozenců byli fajn a líbilo se mi jak uvažují a byla jsem zvědavá jak to dopadne. Ale že takhle- nijak? Přijde mi jako že ten příběh před tím konec vlastně neměl smysl. Něco se stalo a pak to tak divně bylo ukončený a nika to nevedlo. Škoda, mohla z toho bejt skvělá kniha.

Autorovy knížky

Hans Weber
německá, 1937 - 1987
1982  61%Moje sestra Tilly

Kniha Moje sestra Tilly je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce22x