Moje cesta

Moje cesta https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86865/bmid_moje-cesta-Yel-86865.jpg 4 14 4

Všechno, co potřebujete vědět o velké politice, se dozvíte v této knize. MOJE CESTA je pojednáním o povaze a využití politické moci. Upřímně, přímočaře, podrobně a mnohdy s břitkým nadhledem líčí Tony Blair vzestupy a propady své politické dráhy a nabízí tak pohled na sebe jako na člověka, nejen významného politika a státníka. Zamýšlí se nad problémy, se kterými se vůdce musí vyrovnávat, a vysvětluje, proč si navzdory tlaku veřejného mínění stál za svým rozhodnutím. Obrací se také do budoucnosti a rozebírá vztahy s nastupujícími mocnostmi a ekonomikami, zabývá se proměnou role Británie ve světovém dění a vyjadřuje se k hlavním problémům našeho současného světa. Jen hrstka ministerských předsedů ovlivnila směřování Británie tak zásadním způsobem, jako Tony Blair. O jeho činech a odkazu se bude diskutovat ještě mnoho let. Byly o něm napsány už miliony slov, tato kniha je však unikátní - o své cestě vypráví svými vlastními slovy. TONY BLAIR jako politik spoluvytvářel nejnovější dějiny. Jeho nástup do čela Labour Party v roce 1994 otřásl základy britské politiky. Během pouhých pár let změnil svou stranu, získal si přízeň voličů a v roce 1997 dobyl pro labouristy největší vítězství, jaké kdy poznali. Navíc tím ukončil osmnáctiletou éru vlády konzervativců. Dovedl Labour Party k historickým třem volebním vítězstvím v řadě a stal se dominantní osobností britské i světové politiky posledních dvaceti let. V MOJÍ CESTĚ se Tony Blair ohlíží za roky strávenými v premiérském úřadu a obdobím po odchodu z funkce. V této knize vůbec poprvé vlastními slovy popisuje svou roli při utváření nedávných dějin, od smrti princezny Diany po válku s terorismem. Prozrazuje nám, o čem a jak rozhodoval jako nový vůdce, když přetvářel Labour Party, jaké měl vztahy s klíčovými kolegy Gordonem Brownem a Peterem Mendelsonem, jak náročná byla mírová jednání v Severním Irsku, odhaluje zákulisí bojů o reformy školství a zdravotnictví, zavádění největší reformy veřejných služeb od roku 1945 a také jaké měl vztahy s předními světovými politiky od Mandely přes Clintona a Putina až k Bushovi. Analyzuje svou víru v etickou intervenci, která vedla k jeho rozhodnutí vstoupit do válek v Kosovu, Sieře Leone, Afghánistánu a do té nejkontroverznější v Iráku.... celý text

Přidat komentář

4444913
22.10.2020 5 z 5

Byla jsem skeptická a moc se mi do toho nechtělo ale nakonec téměř absolutní spokojenost.I když se Tony jako premiér nakonec trochu "rozplizl",knížka (a Gordon Brown)ho nakonec postavili do lepšího světla.Taky mu trochu dlužím,protože jako amatérské specialistce na britskou monarchii je mi známo že palác dost obviňuje T.B.ze vzniku kultu princezny z Walesu za což si mohou svou nečinností a nadutostí sami.

honza66
28.03.2013 5 z 5

z hlediska politických memoárů a pamětí světových politiků jenda z nejlepších knih. Kam se hrabou třeba vzpomínky Hillary Clinton či předprezidentské paměti B. Obamy Odvaha doufat. Výborně napsáno. A i když si člověk sundá růžové brýle a odmyslí povinný politický patos, dá se Blairovi věřit, že mu v poltiice opravdu o něco šlo.


wally
23.01.2013 3 z 5

Kniha je napsána opravdu hezky a hlavně čtivě až má člověk pocit, že čte román. Opravdu zajímavé nahlédnutí do zákulisí politických velikánů a velkých politických rozhodnutí - zvlášť třeba rozhodování vztahující se k válce v Iráku bylo pro mne velice zajímavé. To co mi trošku vadilo je fakt, že (jak už píše čtenářka níže) kniha politiku vybarvuje jako opravdu něco čistého, čemuž už snad nikdo nevěří bez ohledu na to, zda jde o ČR, Velkou Británii nebo Zimbabwe. Oceňuji snahu čtenáři tento fakt vnutit, ale mne to trošku zklamává a mám pocit, že pravda nebyla řečena...a ona asi ani nikdy nemůže...to by byl bugr... Proto dávám o jednu hvězdu méně než bych dal normálně.

tandula
09.02.2012

Troufnu si tvrdit, že kniha dává čtenáři pocit, že politika je čistá, nezkorumpovaná ba ctnostná záležitost, profese. Troufnu si i tvrdit, že takovou knihu by nedokázal a nemohl napsat žádný český politik. Moc se mi Blairova "Cesta" líbí. Oproti této knize vypadají Paroubkovy a Zemanovy knihy (které jsem zatím četla) amatérsky, béčkově, apod. Zkrátka se to nedá srovnávat.

Štítky knihy

politika Velká Británie politici autobiografie

Autorovy knížky

Tony Blair
skotská, 1953
2011  83%Moje cesta