Modrý sníh - Úděsné vzpomínky na roky hrůzy v sibiřském gulagu

Modrý sníh - Úděsné vzpomínky na roky hrůzy v sibiřském gulagu https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123605/bmid_modry-snih-udesne-vzpominky-na-roky-Io1-123605.jpg 4 43 10

Když malého Piotra spolu s jeho matkou, tetou a prarodiči odvlekli během stalinského teroru na Sibiř, bylo mu pouhých osm let. Na cestě do gulagu se nejdříve zastavili v jedné vesnici na okraji tajgy, kde chlapec navzdory hladu, zimě i každodennímu utrpení prožívá své dětství. Uprostřed sovětského represivního systému čtyřicátých let, na promrzlé a pusté zemi, v komůrce gulagu, se snaží uchovat si kousek dětského štěstí, navzdory životu, jehož rytmus určují smrt, zmizení a uvěznění. V tomto literárním skvostu plném smíchu i slz vypráví autor malé i velké události svého života v mrazivém předpeklí.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Víkend
Originální název:

Les neiges bleues , 2004


více info...

Přidat komentář

dagmar5477
10.10.2022 4 z 5

Trošku zvláštní kniha, ale proč ne.

Katka2382
01.06.2020 4 z 5

Moc krasný a dojemný.Určitě nečekejte žádné klasické drsné gulagácké vyprávění ad bydleli jsme tam a tam pak si pro nás přijeli atd..... .


haki34
02.08.2019 5 z 5

nalezeno ve vyřazených knihách z knihovny...vzala jsem si s myšlenkou přečíst a kdyžtak poslat dál...teď jsem přečetla a ukládám na čestné místo do knihovničky...s takovou lehkostí, jak jen dítě dokáže, jsou podány "běžné" dny ve vesnici na kraji Sibiře, která je jen o stupeň lepší, než gulagy, kde trpí jejich blízcí (třeba u vypravěče - malého Piotra, jeho otec...který opravdu není červeným šampaňským, ale kusem chlapa...)...Piotr vzpomíná i na svoji maminku Krásu, která mu dlouhou dobu život ulehčuje, ale zároveň není nouze o dramatické okamihy, zejména díky matčiným nápadníkům..poznáme tak místní svérázy, od učitelů přes tajemníky výboru a lovce v tajze...drsné, kruté, ale zároveň snové a poetické...a neskutečně přímo úpřimné...víra v Boha , kterou nalézá 8letý kluk , tak silná a vedoucí, to se snad může přihodit jen tam...skupinka jeho kamarádů, jako smečka vlčat, bojující o každý nádech...a hlavně poslední kapitola mi vyrazila dech. Doporučuji.

vikaa
25.04.2017 4 z 5

Překvapivě poetická kniha o naději ve světě plném beznaděje je jiná než ostatní knihy, které jsem četla na toto téma. Jsou zde vylíčeny hrozné zážitky malého kluka, ale i okamžiky radosti a štěstí, které si neseme uvnitř sebe a žádná moc nám je nedokáže vzít. Pro Piotra je nejdůležitější bůh a jeho rodina. Když ztratí svoji matku, otvírá se před ním nová cesta...

Princezna22
10.11.2016 5 z 5

Nádherné, čtivé a dech beroucí... Knihu jsem vyloženě hltala od začátku do konce....

Sulfid
26.11.2015 5 z 5

Tuto knihu jsem dá se říct bezmyšlenkovitě popadl ve výprodeji levných knih. Překvapivě jsem si dlouho nemohl nic vybrat až jsem zjistil, že nestíhám a popadl jsem právě tuto knihu. Ačkoli jsem knihu s podobnou tématikou ještě nečetl, tak mě mile překvapila a rozhodně utracených 59 Kč nelituji. Chvílemi jsem měl zmatek ve jménech jednotlivých postav a ze začátku mě vyvádělo z míry nazývání matky Krásou (i když je to moc hezké), přesto mi pohled malého Piotra na to co se udávalo kolem něj skvěle přiblížil tehdejší dobu a režim. Tenká knížka, nabitá láskou, smutkem, nadějí a vírou rozhodně stojí za přečtení.

HannyC
28.10.2015 5 z 5

... nepohádkové vyprávění o souboji dobra (lásky a lidskosti) se zlem (které zdravý člověk nepochopí) ... povídkový soubor, který mě pohladil po duši ... napsaný poetickou mluvou budoucího básníka ... taková sněhová vločka ... studená, přesto krásná a plná světla ... O P R A V D O V Á A M R A Z I V Á neskutečně skutečná historie, která se naštěstí rozplynula ... jako ta sněhová vločka :) ... i když ... místo Stalina nastoupil nový pán :(

lidunka1
13.10.2015 5 z 5

Mně se tato knížka velmi líbila a určitě ji budu používat při práci knihovnice v dětském oddělení. hlavní, co z ní na mě čišelo byla naděje v beznaději.
Lída

gfdsa123
13.10.2013 2 z 5

To čím museli projít lidé v této době mě vždy ohromí, přesto vyprávění z pohledu osmiletého chlapce o této době není zcela dobře napsané.

Juicyk
11.08.2013 4 z 5

Ze začátku mi dalo docela práci zorientovat se ve všech postavách, pletli se mi jeden přes druhého, ale překvapivě v dějové linii mi to nijak nepřekáželo.
Malý Piotr je opravdu velice chytrý a citlivý chlapec, který žije se svou matkou ve velice nepříznivých podmínkách, ale i přes to (nebo právě proto), že se svět a lidé kolem nich hroutí, nepřestávají věřit v boha a v lepší budoucnost.
Moc hezká (i když to asi není zrovna nejlepší slovo) kniha, která mě místy až dojala.

Štítky knihy

gulagy Sibiř

Autorovy knížky

Piotr Bednarski
polská, 1938
2009  75%Modrý sníh - Úděsné vzpomínky na roky hrůzy v sibiřském gulagu

Kniha Modrý sníh - Úděsné vzpomínky na roky hrůzy v sibiřském gulagu je v

Právě čtených2x
Přečtených64x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce83x
Chystám se číst32x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x