Modrý Leopard

Modrý Leopard https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68778/bmid_modry-leopard-VNG-68778.jpg 3 21 21

Při mezinárodní šestidenní, odehrávající se u nás, je zjištěn podvod ze strany západoněmeckého týmu. Obětí tohoto podvodu se stává chudý proletářský jezdec, který se do týmu dostal jen pro své schopnosti, a tak musí chtě nechtě kývat svým chlebodárcům, až se vzepře, zvítězí v něm sportovní čest, a ihned poté emigruje do Německé demokratické republiky... To vše se děje za skorodetektivního pátrání českých chlapců, kteří se snaží snášet důkazy proti tomuto nečestnému jednání... celý text

Přidat komentář

kokrokr
01.10.2020 3 z 5

Slabší tři body. Průměrný dobrodružný román pro kluky. Prvně vyšel v edici KOD roku 1961. Knihu jsem našel ve školní knihovně a tehdy bych asi dal čtyři body. Ovšem dnes už tento příběh notně zastaral a zaujme jen pár pamětníků.

RoBertino27
18.08.2020 3 z 5

Nechci příliš sahat do svědomí autorovi anotace, ale takhle vyostřeně politický nádech kniha nemá. Trojice kamarádů se dozvídá o pořádání motocyklové Šestidenní. Náhodou jsou pak svědky podvodu týmu Leopard, ale musí složitě dokazovat, že se vůbec stal. Důraz je kladen především na dětské nahlížení celé situace a určité heroizování československého jezdce Oty Leskovce. Do jisté míry jde o zajímavý pohled do zákulisí světové soutěže, v níž slavilo Československo nejeden úspěch. Ono napětí a dramatičnost, které bylo přítomné v klukovském věku postupně vyprchalo, ale že jde o zajímavé téma se upřít nedá, ani po tolika letech.