Móda v ulicích protektorátu

Móda v ulicích protektorátu https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183657/mid_moda-v-ulicich-protektoratu-TPg-183657.jpg 5 54 19

Ani v době všeobecného nedostatku a přídělového systému v období Protektorátu Čechy a Morava (1939-1945) se ženy nevzdaly touhy po elegantním slušivém oděvu. Doba přinesla nové úsporné střihy, kombinování a přešívání. Na jedné straně ženy obdivovaly v biografech velké plesové toalety a luxusní kožešiny na hvězdách stříbrného plátna, na straně druhé byly oděvy podřízeny přídělovému systému a zboží na černém trhu nebylo pro běžného obyvatele dostupné. Graficky přitažlivá publikace ukazuje jak se proměňovala módní linie, jak řešili výrobci i ženy nedostatek materiálu, ale i k jakým příležitostem se nejrůznější oděvy oblékaly. Co nosil státní prezident Emil Hácha a členové vlády, v čem se na plese objevily Lída Baarová a Adina Mandlová, ale i jak vypadaly pracovní šaty prodavačky či sportovní oděv. Kniha se čtivou formou věnuje každodenní realitě života v protektorátu, obsahuje dosud nepublikované pamětí osobností i reprodukce z dobových společenských časopisů. Móda je vizuální téma, kter é pouze v kombinaci s dobovými fotografiemi, fotografiemi sbírkových předmětů, reklamou, ale hlavně vynikajícími dobovými módními kresbami umožní čtenářům udělat si konkrétní představu o eleganci, kterou období protektorátu navazovalo na první republiku.... celý text

Přidat komentář

cori
03.03.2023 4 z 5

Bohatá obrazová publikace je rozdělená do osmi kapitol: Co protektorát dal a vzal, Z nemožného možné, Oděv pro dny všední, Oděv pro dny sváteční, Neobyčejné dámy, Nevšední pánové, Návrat vzoru a elegance a Módy v nesvobodě. V paměti mi utkvěly protektorátní fenomény typu přešívání oděvů, znovuobjevené módní dřeváčky, barvení látek přípravkem Duha, háčkované a pletené plavky, národní svéráz, módní přílohy časopisů pro ženy, každodenní a gala modely hereček a manželek nacistických prominentů, arizované módní závody, nezbytné a univerzální kostýmky a správkárny punčoch a ponožek. Autorka čtenáře seznámí nejen s protektorátní módou, ale i obecně se životem v protektorátu s jeho strastmi i nepatrnými radostmi.

Senga
04.02.2023 5 z 5

Obsáhlá, plná informací nejen o tom, co se nosilo, ale i jak se žilo. Nebylo by na škodu, kdyby některá pravidla odívání platila i dnes - člověk by na premiéře v ND nepotkal lidi ve svetru se sobem a v džínách.


brunettlibrary
29.09.2021 5 z 5

Vynikající kniha, která má v sobě tolik zajímavých informací podpořených mnoha obrázky. Doporučuji!

ivtcha
08.03.2021 5 z 5

Velmi zajímavá kniha, která se sice věnuje především módě, ale skvěle přibližuje i každodenní život za druhé světové války. Paní doktorku Burianovou jsem měla možnost vidět osobně na přednášce o módě pro moderní ženu a opravdu smekám před jejími znalostmi! O to víc mě mrzí, že korektor odbyl svoji práci a v knize je spousta překlepů a gramatických chyb.

viana1
20.06.2017 5 z 5

Doporučuji všem, kteří se zajímají o toto období, výborně napsaná kniha, včetně dobových fotek.

lucie.8
30.05.2017 5 z 5

Knížka se mi moc líbila především proto, že není jen o módě, ale ukazuje ji v kontextu doby - přešívání nebo náhražkové materiály kvůli přídělovému systému. Doporučuji všem milovnicím černobílých filmů a elegance.

vivalamuff
23.02.2017 5 z 5

Úžasné počteníčko. Strašně moc jsem se dozvěděla nejenom o módě, ale i o celkovém životě v období Protektorátu. Doporučuji naprosto všem, kteří se zajímají o tuto dobu, nebo módu jako takovou.

Rade
18.02.2017 5 z 5

Výborně zpracované, hodně zajímavé. Nejvíc se z knihy těšila moje 86 letá maminka, která při prohlížení říkala, ano, ano tohle přesně pamatuju, zrovna takové kombinované šaty jsem tenkrát měla...
Zase poněkud jiný pohled do nedaleké historie.

kamise
09.02.2017 5 z 5

Velice zajímavá kniha, nejen o módě. Obsahuje množství informací z období protektorátu, různé zajímavosti o tehdejších osobnostech, společenských zvyklostech a politických souvislostech - doplněno spoustou zajímavých fotografií.

Sofie S
31.07.2016 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, je to sonda do každodenního života lidí za druhé světové. Bylo tam zahrnuto úplně vše a při čtení jsem obdivovala ženy, co všechno dělaly, aby chodily slušně oblékané a nejen to. Byly tak šikovné!

_Gretchen_
20.07.2016 5 z 5

Kniha mě jako milovnici dobové módy a filmů pro pamětníky nadchla! Mimo jiné obsahuje i spoustu informací o každodenním životě v protektorátu. Pokud vás tahle doba zajímá, neznám lepší knihu!

Candide
05.12.2015

Výborně sestavená kniha, byť by mohla svou odborností čtenáře odrazovat. Za mě dobrá práce.

Heyhey
04.11.2015 4 z 5

Zajímavá a přehledně napsaná kniha. Vypadá to, že i za přídělového systému se lidé oblékali pestřeji a lépe než za normalizace v 70. letech.

Alixe
20.08.2015 5 z 5

Úžasná knížka....více takových prosím :)))

bookcase
22.06.2015 5 z 5

Úžasná knížka o módě první republiky. Nebylo to vždy jednoduché, šatit se podle posledních trendů, ale vynalézavé švadlenky si vždy věděly rady. Spousta fotek, kreseb a popisků, které vám pomůžou se orientovat.

Miranda
16.10.2014 5 z 5

Pro milovnici našich prvorepublikových černobílých filmů a obdivovatelku Nového, Baarové, Mandlové a jiných, byla pro mě tato kniha vystřízlivěním z pohádkových představ o té době. Jsem velmi vděčná za pravdivý obraz té doby, za spoustu cenných informací nejen o módě a za odtajnění mj. např. jakým způsobem se ženy tehdy líčily a česaly, protože mě ty jejich účesy z vln vždy fascinovaly. Potěšilo mě, když jsem doma objevila stříbrnou pudřenku s iniciály po mé babičce a mám tudíž i hmatatelný důkaz o tom, že ta doba nebyl jen sen, ale skutečnost. Těžko uvěřit, jak se všechno tak rychle změnilo a hlavně lidé. Jsem opravdu ráda, že alespoň ve filmech si můžeme připomenout jaké to je, když se lidé k sobě chovají s úctou a slušně. Proto mě také nikdy neomrzí tyto filmy sledovat. Knihu velmi doporučuji, je čtivá a velmi poučná. Našla jsem v ní ale několik překlepů a to je velká škoda, ale to nic nemění na tom, že je to skvost, který by měl být v každé knihovně.

JankaK
10.08.2014 5 z 5

Krásná, přehledně psaná kniha s množstvím fotografií. Zároveň se nejedná o suchý nezajímavý text jak by se mohlo zdát, právě naopak je protkán lidskými osudy,dobovými vtipy a historkami. Za mě pět * :)

radynka
10.05.2014 5 z 5

Tahle kniha je skvělá. Čtivá a zajímavá. Mám chuť se podívat na filmy pro pamětníky a přečíst si něco dalšího o této době. A o prezidentu Háchovi.

Ewinky
09.05.2014 5 z 5

Hodně zajímavé počtení. A nebylo to jen o šatech, ale i způsobu života v té době. Původně by mě ani nenapadlo, že taková kniha může být až tak čtivá.