Mňam Česko!

Mňam Česko! https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502087/bmid_mnam-cesko-x6z-502087.jpg 5 10 7

MŇAM ČESKO! Jedinečný ilustrovaný průvodce 14 kraji České republiky. Inspirujte se 196 rodinnými výlety za poznáním, tradicemi, řemesly a českým folklorem. A jelikož na každém výletě vyhládne, najdete v MŇAM ČESKO! také návody na 28 krajových receptů. Polovina z nich je doplněna odkazem na videopostup. Říká vám něco rozcuchaná nevěsta, mrkvance, pučálka? Ochutnejte a objevujte Česko!... celý text

Přidat komentář

Lejčís
11.03.2023 5 z 5

Nádherný průvodce pro všechny věkové kategorie, který jednoznačně oceníte, ať už máte nebo nemáte děti. Stačí, pokud rádi cestujete nebo byste rádi vyzkoušeli zajímavá tradiční jídla jednotlivých krajů.
V knížce najdete pro každý kraj 2 recepty a 14 tipů na výlety, které jsou vybrány opravdu pečlivě a rozmanitě, takže každého něco osloví. Pokud už ve svém nebo sousedním kraji nevíte, kam byste se ještě mohli podívat, protože máte pocit, že už jste vše viděli, mohl by to pro Vás být velký pomocník. Nemluvě o tom, že jednotlivé tipy jsou představeny velmi milou a přívětivou formou, ze které jde cítit, že autorka skutečně ví, o čem mluví, takže se nejedná jen o suché popisy.
Oceňuju taky krásné grafické zpracování, ilustrace a perfektní přehlednost, díky které se velmi rychle a snadno zorientujete a nemusíte tak nic dlouho hledat. Ke knížce se budu rozhodně ráda vracet vždy, když pojedeme do nějakého nového a pro nás neznámého kraje :)

LucyEcstasy
05.03.2023 5 z 5

Mňam Česko! - Petra Mejsnar Slušňáková

Dnes bych vám ráda představila tuto knihu, která je naprosto krásná. Jedná se o ilustrovaný průvodce Českou republikou. Psaná je spíše pro děti, ale myslím si, že zaujme i dospělé.

Kniha je rozdělena po krajích, kde následně najdeme zajímavosti o kraji, tipy na výlety a recepty. Recepty jsou buď typické pro daný kraj anebo jsou dělané ze surovin, které jsou v daném kraji známé. Najdeme tu třeba Valašský frgál, Rozcuchanou nevěstu či Jabkance.

Na začátku knihy se nachází i přehledný obsah. Vše je psáno srozumitelně, jednoduše a stylem, který je milý, lidský a je vidět, že je to psáno s láskou.

Kniha je plná jednoduchých barevných i černobílých ilustrací a moje dvouletá dcera knihu denně prohlíží a společně si ukazujeme na nejrůznější předměty, zvířata a suroviny.

Dalším plusem jsou, již zmíněné, výlety. Každý kraj jich má 14 a oceňuji, že autorka myslela na všechny a tak si každý najde to své. Najdeme tu známá i neznámá místa.

Kniha samotná je potom jednohubkou na pár večerů. Mám teď spoustu tipů na výlety, receptů na vyzkoušení a zároveň vzdělávací knihu pro naši Olí.

Já si knihu naprosto zamilovala a doporučila bych ji všem věkovým skupinám.

Hodnotím 4,5/5


Wajny
26.02.2023 5 z 5

Cestování a vaření patří mezi mé oblíbené, takže tato knížka je přesně to pravé pro mě, protože Mňam Česko! spojuje cestování s jídlem.

Mňam Česko je krásný průvodce po naší republice. Hned na první pohled mě zaujaly ilustrace, které jsou dokonalé a propracované. Líbí se mi, že se nejedná o fotografie, právě ilustrace jsou totiž krásným zpestřením a posouvají, tak celý průvodce o trochu výš. V knize se nachází 196 tipu na výlety vhodných zejména pro rodiny. Byli jste už v Muzeu zemědělské techniky? Prošli jste se Kryštofovým údolím a nebo zámeckých sklepením v Litomyšli? Já zatím ne!

Kniha je rozděleno do 14 kapitol dle krajů České republiky. V každé kapitole je 14 tipů na výlety, které jsou popsány stručně a výstižně. Líbí se mi, že se nejedná o ty nejznámější místa, takže i ti, kteří mají hodně "nacestováno", narazí na hodně nových výletů (já tedy ano). Většina výletů je spojena s folklorem, tradicemi či typickými produkty z každého kraje. Nechybí ani přehledná mapka kraje a regionální zajímavost. Na konci každé kapitoly jsou dva recepty (některé jsou i s videopostupem (QR kód)), všechny recepty jsou typické pro konkrétní kraj. Já se v nejbližší době chystám na jihočeské Zelňáky a valašské Frgály.

Já už pár výletů s pomocí dětí naplánovala (zatím vybírali jen podle obrázků). Taky jsme už přečetli všechny zajímavosti, které by tedy děti nejraději četli pořád dokola.

Knihu doporučuji všem, kteří rádi cestují a poznávají nová místa v naší zemi. Já už se nemůžu dočkat našeho prvního výletu!

#spoluprace #nakladatelstvirosier

Instagram: Nikmakbooks

lenkaabooks
13.11.2022 5 z 5

Musím pochválit grafickou stránku této jedinečné knihy. Přehlednost a nápaditost jakbysmet. Stačí si vybrat jeden z krajů naší země a v něm zvolit z nabídky zajímavostí a ještě si k tomu ochutnat něco z pestré krajové kuchyně.
Věřím že ze 196 nápadů na výlet si vybere každý.

veruptackova
05.11.2022 5 z 5

MŇAM ČESKO! je dokonale ilustrovaný průvodce kraji naší republiky, ve kterém načerpáte inspiraci na 196 výletů vhodných zejména pro rodiny. Tipy na výlety jsou popsány stručně, ale jako inspirace naprosto postačí.

Kniha je rozdělená do 14 kapitol dle krajů České republiky a na začátku každé z kapitol najdete přehlednou mapku, dále tipy na výlety, regionální zajímavosti a na jejím konci dva regionální recepty, které jsou v některých případech doplněny i o QR kód s videopostupem. Já osobně se nemůžu dočkat až o adventu vyzkoušíme recept na pardubický perník, protože už několik let hledám ten správný recept na perníčky.

Co se týká tipů na výlety - nejvíce mě překvapilo, že v knize nenajdete ta nejprofláklejší místa (nebo minimálně v rámci Jihomoravského kraje, ze kterého pocházím tomu tak je), ale opravdu zajímavosti vztahující se převážně k folkloru a tradicím. To vše je doplněno opravdu dokonalými ilustracemi, které celou publikaci posouvají ještě o stupeň výš. Rozhodně si myslím, že by kniha mohla být opravdu skvělým dárkem nejen pod stromeček.

bookcase
31.10.2022 5 z 5

Úžasný počin pro všechny milovníky výletování po naší zemi, pro nadšence pro výpravy po zajímavostech, pro rodiny s dětmi.

eva3992
16.10.2022 5 z 5

Tato kniha je ilustrovaným průvodcem jednotlivými kraji naší republiky. Najdete zde tipy na výlety, ale také recepty na krajové speciality. Je to čtení pro celou rodinu. Můžete nahlédnout, naplánovat podle ní výlet, nebo upéct něco dobrého a zároveň se dozvíte mnoho nového.

Musím vyzdvihnout nádherné zpracování. Krásné ilustrace, přehledně a zajímavě uspořádaná jednotlivá témata, kvalitní papír. Je opravdu skvěle připravená, a proto ji bez obav můžete dát jako dárek, věřím, že obdarovaného naprosto ohromí.

Při čtení se nestačím divit, jaká zajímavá místa u nás jsou, ať už muzea, místa v přírodě nebo zážitky. Recepty přímo lákají k vyzkoušení. Nejsou tu žádné složitosti, některé zvládnou i děti sami. A pokud budete potřebovat více poradit, tak u některých je QR kód, který Vás přenese do skvěle připraveného videoreceptu.

Určitě doporučuji všem, co mají děti. Ať už se chystají na výlet nebo se chtějí dozvědět více o naší krásné zemi. Jen co jsem ji dočetla, začala jsem plánovat, kam se vypravíme na výlet a co upečeme dobrého.