Teorie rozpadu

Teorie rozpadu https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249366/bmid_teorie-rozpadu-8qx-249366.jpg 4 72 13

Konečně se v Mistrovských dílech objevuje komiksová legenda Enki Bilal! V Teorii rozpadu najdete hned dvě jeho legendární práce a v obou se mísí politika s thrillerem, depresí a melancholií. V jednom příběhu, Brigády Černého řádu, se bude skupina starců vyrovnávat s minulostí... se zbraněmi v ruce. A v druhém, nazvaném Hon, se sjíždí skupina komunistických papalášů na lov medvěda. Ovšem lovit se nebude jen medvěd...... celý text

Detektivky, krimi Komiksy Thrillery
Vydáno: , Crew
Originální název:

Fin de siècle , 1979


více info...

Přidat komentář

Disease
17.10.2022 4 z 5

Na druhé přečtení nejsem až tak nadšený, nicméně navzdory pomalosti dějů je tu velký vhled do historie a výborná morální nejednoznačnost (hlavně ve Falangách) postav.

Norri
07.12.2020 4 z 5

Historii mám rád, přestože ji nemám příliš nastudovanou. Právě proto mám rád i knihy a komiksy, které mě přimějí si o ní něco víc vyhledat a přečíst. To je případ i této knihy. Pierre Christin a Enki Bilal v ní vyprávějí dva příběhy, které vás přinutí se alespoň zamyslet nad minulostí, kterou si mnozí ještě mohou pamatovat.
“Falangy černého řádu” jsou zajímavá historka, která reflektuje ozvěny občanské války ve Španělsku a společenské nálady z doby, kdy tento komiks poprvé vyšel. Kniha obsahuje také rozhovor s oběma autory, ve kterém Pierre Christin zmiňuje, že měl potřebu reagovat na společenskou shovívavost k levicovým teroristům, která jej pobuřovala. V příběhu sledujeme levicové extremistické dědky (bývalé interbrigadisty), jak přes celou Evropu pronásledují fašistické teroristické dědky (bývalé frankisty), aby je postříleli. Je docela zajímavé je při tom sledovat a pozorovat, jak jim postupně dochází dech. Hlavní pointou pak je zřejmě to, že extremismus je vždy extremismus, bez ohledu na to, jaká ideologie se za ním schovává.
Druhý příběh “Na lovu” se tváří jako něco, co je zasazeno do konkrétních historických událostí s konkrétními historickými postavami. Celé je to podpořeno i přiloženými fiktivními medailonky aktérů. Jsem docela zklamaný z faktu, že je to úplně celé smyšlené. Bez skutečného historického základu je to jen příliš ukecaný příběh.
Je to pro mě první Bilalova kniha a tak i první setkání s jeho kresbou. Ta je vymakaná a detailní. Až na stínování obličejů ve Falangách ji nemám co vytknout. Je v ní vidět určitý Bilalův vývoj mezi Falangami a Lovem. Ve Falangách mě i přes své kvality nedokázala příliš nadchnout, ale v Lovu už jsem byl spokojenější.


ludek.n
22.11.2020 3 z 5

Teorie rozpadu obsahuje dvě dílka dvojice Christin-Bilal, spadající do žánru tzv. politického komiksu. Nedá mi to, abych se hned zkraje nezmínil o faux pas českého nakladatele, který v tiráži prohodil úlohy jednotlivých autorů: ze scénáristy Pierra Christiana udělal výtvarníka a z kreslíře Enki Bilala zase naopak scénáristu. Chybička se prostě dokáže vloudit i do tak renomovaného vydavatelského domu, jakým Crew bezesporu je. Ale zpátky ke komiksu. Jestliže přiznám Falangám černého řádu jistý akční náboj, byť obroušený seniorským věkem hlavních protagonistů, v případě druhého alba Na lovu si už musím povzdechnout nad statičností děje, umocněnou vatovitými rozpravami vysokých stranických funkcionářů. Oba příběhy jsou ucourané a balancují na hraně nudy. Co se týče Bilalovy kresby oceňuji nápad monochromatických retrospektivních panelů, ale to je asi tak jediné, co bych pochválil. Nejvíce mě u obou alb iritoval pitvorný poker-face postav a celkový figurální styling. Chápu, že realita není vždy krásná, ale tady je chvílemi až absurdní. Celkově mi Teorie rozpadu krevní tlak v žádném případě nezvýšila.

trudoš
13.08.2020 4 z 5

Tím nejsilnějším na obou v albu obsažených komiksech je atmosférická kresba Enkiho Bilala, která příběhům dává neodolatelný šmrnc marnosti. A to říkám jako člověk, který nepatří mezi jeho skalní fanoušky. Co se mu ovšem upřít nedá, je cit pro zachycení depresivní melancholie, jež v tomto případě skvěle doplňuje scénáře Pierre Christina. Ty samotné nejsou nějak zásadně originální, přestože ústřední myšlenku mají vpravdě nadčasovou – rozpad starého řádu a bezvýznamnost idejí, pro které lidé umírají. Jenže ta spousta slov kolem děj maličko rozmělňuje, takže když v obou případech přijde ke slovu finále, byl jsem spíš rád, že to martýrium marnosti už končí, než že bych se chytal za srdce nad fantasticky vygradovanou zápletkou. Falangy černého řádu i Na lovu se tak proviňují především množstvím postav a jejich skrytými motivacemi, jež si musíte nejednou domýšlet. Samozřejmě se přitom lépe zorientuje ten, kdo má lepší než jen základní povědomí o historii občanských válek dvacátého století.

jarynek
09.06.2019 4 z 5

Na základě skutečných reálií jsou představeny dva fiktivní příběhy, které čtenáře donutí zabrousit trochu do historie. Těžko si budete hledat postavu, kterou by bylo možno označit za plně sympatickou, ale dobře funguje vyznění příběhů, kdy jednání postav směřujííc k určitému cíli se z dlouhodobějšího hlediska a širší perspektivy jeví zněčně odlišně od původních záměrů. Kresba pěkná, jen jsem především v druhém příběhu měl problém identifikovat vždy jednotlivé postavy, trochu mi to splývalo.

Tomas@S
07.11.2018 4 z 5

Na Teorii rozpadu jsem narazil v knihovne a libilo se mi tema i kresba a ocekaval jsem trochu neco realistictejsiho jako od Joe Sacca. V tom jsem se trochu zklamal, oba pribehy jsou inspirovany historicko-politickymi udalostmi a jedna se o castecnou fabulaci. Kresba na prvni pohled skvela je pri druhem pohledu trochu zavadejici. V nekterych mistech nektere postavy chvilemi splyvaji s jinymi a trochu to mate pri sledovani deje. Falangy mne docela na zacatku vtahly do deje, zacatek je velmi dramaticky. S napetim jsem ocekaval jak se to vyvine. Bohuzel se ten dej tak trochu rozpliznul a zustal takovy az do konce. Lov je trochu bliz realnym postavam a udalostem. Vsechny postavy jsou tam vice mene zaporne. Zajimavejsi mi tam pripadaly flashbacky postav nez vlastni dej, ktery se dal i tak trochu predvidat podle nekterych naznaku. Takze celkove po priznivem prvnim dojmu spise lehke zklamani. Ctyri hvezdicky je az moc.

cepice
31.05.2018 odpad!

Kresba se mi nelíbila a zcela jsem postrádal děj, který by byl poutavý, čitelný a smysluplný.

gaspoda
30.07.2017 2 z 5

Kresba libila jen ten pribeh mi tam chybel u obou povidek pritom intro tak navnadilo.
Take po celou dobu jsem citil k hlavnim hrdinum protikomunistickou nenavist.
Fuck me to minulo.
Pro me nejhorší mistři evropskeho komixu.

LordSnape
02.10.2016 3 z 5

Příběhy pojednávající o zasloužilých bolševicích. Nic víc. Falangy Černého řádu mě docela bavily, protože jakmile se pak do toho staříci vloží po svém, je to docela maso. Nicméně příběh o lovecké výpravě a pletkách kdo s kým peče a nepeče, mě až tak nebraly. Navíc jsem už před polovinou nabral dojmu o co půjde a tak to ke konci nebylo už žádným překvapivým zvratem.

yar
18.01.2016 1 z 5

Bilalovu kresbu jsem nikdy něměl rád. Divně deformovné xichty, jako by Eniki trpěl nějakou permanentní halucinací, postavy ploché bez dynamiky a rovnováhy. Nekompaktní a ušmudlané. Scénáře, i přes zajímavá témata a ambice vytvořit něco znklidňujícího, vybočujícího z bězných schémat - nuda, nuda, nuda.
Za tohle by měli vydavatele poslat na Sibiř.
Ideální obrázková knížka pro masochistické pseudointelektuály. Trapte se!

3DD!3
01.10.2015 3 z 5

Politický komiks s profláknutými pointami, do kterého je velice těžké se ponořit. Kresba je výborná, ale v příbězích fiktivního realizmu schází sympatické postavy. Teorie rozpadu vypovídá o tom co bylo, ale nejsem si jistý jestli se tím kontextem Neff v doslovu malinko nesekl, protože neříká co bude v rámci politického náhledu. Říká starou pravdu o tom, že lidé se nemění.

Kapis
07.07.2015 4 z 5

Těšil jsem se na Teorii moc a jsem velmi spokojen! Bilal to nakreslil vskutku parádně, přímo pocitově, obrázky jsou emocemi nasáklé. Pocity postav jsou dobře čitelné z tváří. V první části to jsou převážně odtažité, mrtvolné a vyžilé tváře, které nejsou až zas tak úplně přesvědčeny o tom, co dělají, v druhé části jsou postavy krapet živější, ale upadání východního bloku nezamaskují. Moc se mi líbilo použití žluté barvy u retrospektiv a rudé při vraždění. Tak jako tak, s žádnými postavami z této knihy se nedá plně ztotožnit a myslím, že to měl i autor v plánu a je to dost povedené. Na konec, Neff nezapomene neviditelně postrašit strašlivým krvavým ptákem z východu, to přece nesmí chybět! Ale jinak je jeho doslov věcný a zajímavý. A ještě dvě drobnosti k vydání: prohozeni autor s výtvarníkem, chápu, že taková věc se stane, kdy přes les už člověk nevidí stromy, co už. A v tiráži je pak uvedeno datum vydání v originále 2006 - nemohlo tam být ještě napsáno, kdy vyšly alba samostatně poprvé? Nechtělo se mi věřit, že tento komiks vyšel v roce 2006, tak jsem si to zjistil, ale tato informace mi v knize chyběla. Jinak jedna velká spokojenost, ostatně jako s celým MDEK-em.

RaptoR
16.06.2015 5 z 5

Perfektní věc. Ten nejlepší politický komiks od dob Mause, který u nás vyšel! Více v recenzi na geekcave.cz :)