Mistři!

Mistři! https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341335/bmid_mistri-7v3-341335.jpg 5 4 2

Kronika 50. mistrovství světa a 61. mistrovství Evropy v ledním hokeji Praha 1985.

Sport
Vydáno: , Olympia
více info...

Přidat komentář

Jrsnbl
11.04.2021 5 z 5

Naprostá paráda pro takové hokejové nadšence, mezi které se sám počítám. Řekl bych, že mladá generace milovníků hokeje si moc nedokáže v současné éře McDavida, Matthewse a Ovečkina představit, jakým stylem hokeje se hrálo v té době. Jaká politická situace okolo mistrovství každoročně panovala. Tato kronika to všechno krásně popisuje. Jména jako Klíma, Hrdina, Rosol či Králík si vybavují i dnešní mladíci, tito mužové u nás zanechali obrovský odkaz, jenž přežívá do dnešní doby. Právě proto si tohoto spisu, který jsem našel v jednom antikvariátě za hubičku, nadmíru cením! Odkrývá mi to historické souvislosti hokeje, po kterých jsem nevědomky hladově žádal.

triatlet
24.02.2018 5 z 5

Po MS v Praze 1985 jsem s napětím očekával na vydání této publikace. Nosil jsem ji s sebou na hokejové zápasy a získal podpisy několika hráčů (Oldřich Válek, Michal Pivoňka, Darius Rusnák, Dušan Pašek, Eduard Uvíra, Vladimír Caldr...).
Kniha mapuje pražský šampionát den po dni. Kromě statistik obsahuje i zajímavé medailony hráčů.
Škoda, že se nepotvrdilo proroctví, že trojice útočníků Rosol - Kameš - Klíma ("Zatočte tam s nima!") si spolu ještě zahraje hodně zápasů. Před MS se totiž zranil Petr Klíma, během prvního utkání Petr Rosol, takže šampionát dohrál pouze Vladimír Kameš. Po mistrovství světa Petr Klíma emigroval a trojice, která vznikla během vojenské základní služby v Dukle Jihlava, se rozpadla...